Glavni grad Srbije nije jedini Beograd na svijetu. U Sjedinjenim Američkim Državama, naime, postoji još pet gradova i naselja koji nose isto ime (Belgrade), i to u saveznim državama Mejn, Minesota, Nebraska, Misuri i Montana. Ime srpske prijestonice davali su gradovima u znak zahvalnosti, a pretpostavlja se da su naši ljudi kumovali imenima novih varošica.

Beograd u državi Mejn je grad u okrugu Kenebek, osnovan 1796. godine, koji od početka nosi ime po srpskoj prijestonici, a danas ima oko 3.000 stanovnika, oko 1.200 domaćinstava i oko 900 porodica.

Grad čine Sjeverni Beograd, Depo Beograd i Beograd jezera, koji je u stvari selo, jer se njegovi stanovnici uglavnom bave poljoprivredom.

Beograd postoji i u državi Minesota, u okrugu Sterns, i ima oko 750 stanovnika, 316 domaćinstava i 183 porodice.

U državi Montana takođe postoji Beograd, u okrugu Galatin, sa 5.800 stanovnika. Nazvan je po glavnom gradu Srbije u znak zahvalnosti srpskim investitorima koji su pomogli izgradnju željeznice koja je nekada tu prolazila.

Važni sportski, ali i drugi događaji, odvijaju se u „Beograd centru za specijalne događaje“ sa 4.800 mesta, koji je ujedno i teren „Pantera“ školskih rvačkih, košarkaških i odbojkaških timova.
Svake jeseni, obično trećeg vikenda u septembru, u gradu se održava festival koji ima dugu tradiciju, a obuhvata paradu, sajam umjetnosti i zanata u Luis i Klark parku. Najmanji američki Beograd, nalazi se u državi Nebraska, u okrugu Nens, i ima samo 134 stanovnika. Čitavo selo ima 63 kuće i 36 porodica i prostire se na svega pola kilometra.