Sarajevo je juče dobilo svoju prvu “Biblioteku na otvorenom” u Velikom parku u opštini Centar.

Cilj ovog projekta je popularizacija čitanja knjiga što u ovom slučaju rezultira i kvalitetno provedenim vremenom na otvorenom.

Svečano otvaranje prve bosansko-hercegovačke biblioteke na otvorenom urađene po uzoru na biblioteke koje su prethodnih godina postavljane u evropskim gradovima održalo se juče u 13:30 časova na lokaciji gdje su prethodno postavljene kućice za knjige i udobne klupe za čitanje sa naslonom.

Ozvaničenju projekta i svečanom otvaranju “Biblioteke na otvorenom” su prisustvovali učenici Osnovne škole „Silvije Strahimir Kranjčević“ i Srednje ekonomske škole iz Sarajeva, dok su u ime opštine Centar prisustvovali Jasmina Fazilć, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, te Armin Omerović, direktor JU „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“.

Veliki park predstavlja najveću zelenu površinu na teritoriji centra Sarajeva stoga je ova lokacija predstavljala idealno mjesto za ljubitelje knjiga koji će se odmoriti u parku i pročitati neko korisno ili opuštajuće štivo te tako napraviti pauzu od užurbane svakodnevnice grada.

“Imali smo pristojnu saradnju sa službom za prostorno uređenje. Oni su ponudili nekoliko rješenja i lokacija. Ova nam se učinila nekako najzanimljivijom s obzirom na to da ovo mjesto ima neki kultni status u gradu kod dosta građana Sarajeva”, kazao je vijećnik Općine Centar Samir Fazlić.

Na mjestu koje je među posjetiocima parka poznato kao “Hippy klupa” postavljena su dva ormarića za knjige i mjesto s naslonjačima gdje se može sjesti i sa uživanjem čitati. U biblioteci ne postoji nikakva vrsta zaduživanja knjiga te ih potpuno besplatno mogu koristiti svi slučajni ili namjerni prolaznici kada god to požele.

Opština Centar, pored toga što je donirala knjige koje se nalaze u ovoj biblioteci, zadužena je i za održavanje i očuvanje biblioteke na otvorenom. Iz opštine se nadaju da će građani prepoznati prednosti ideje da mogu u bilo koje doba dana da dođu, uzmu knjigu, pročitaju je i vrate nazad u ormarić u “Biblioteci na otvorenom” u Velikom parku.

“Knjige će biti u ormarićima i moći će ih koristiti svi. Princip funkcioniše kao i svugdje u svijetu – možete knjigu čitati na klupama dok čekate nekog ili ste samo zbog toga došli, možete knjigu posuditi pa vratiti ili ostaviti svoje knjige u biblioteci u vidu donacije”, izjavio je vijećnik Fazlić navodeći kako su planski postavili biblioteku na ovom mjestu gdje se nalazi nekoliko kafića i bašti, kako bi se na tom mjestu skupljao veći broj ljudi.

U Evropskim gradovima javne biblioteke postoje čak i u javnim prevozima, a Fazlić ističe da će biblioteke na otvorenom da se otvaraju na još nekoliko lokacija u Sarajevu, po ugledu upravo na evropske prestonice.

Vjerujem da će ova biblioteka opstati, jer ljudi vole da čitaju. Međutim knjige su danas skupe, PDV na knjige je 17 posto i to je najveći PDV na knjige u regionu. U skoro svim evropskim zemljama je PDV niži nego kod nas. Svi pravi zaljubljenici u pisanu riječ će, ja vjerujem, sami napraviti red u ovoj otvorenoj biblioteci”, rekli su iz opštine Centar.

Biblioteka sličnog koncepta postoji već u prostoru Hastahane, ali je ta biblioteka bila više privatne namjene jer se koristila samo tokom trajanj festivala ‘Ljeto u Hastahani’.

 

 

 

 

Izvor: zadobardan.com