U Republici Srpskoj na snazi je ćutnja povodom održavanja referenduma o Danu Republike, koja podrazumijeva kraj kampanje putem sredstava javnog informisanja i javnih skupova, rečeno je u Republičkoj komisiji za sprovođenje referenduma.

Prema Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi, kampanja putem sredstava javnog informisanja i javnih skupova povodom referenduma prestaje 24 časa prije dana održavanja referenduma.

U Republici Srpskoj sutra će biti održan referendum na kojem će 1.219.399 građana Srpske sa pravom glasa imati priliku da odgovori na pitanje “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

Glasačka mjesta u svim lokalnim zajednicama u Srpskoj biće otvorena od 7.00 do 19.00 časova, a građani su radi utvrđivanja identiteta dužni da kod sebe imaju jedan od važećih dokumenata, kao što su lična karta, vozačka dozvola ili pasoš.

Iz Komisije podsjećaju da je glasanje tajno i lično, kao i ispunjavanje glasačkog listića, te naglašavaju da nijedno lice ne smije ometati glasača koji ispunjava glasačke listiće, niti rad opštinske ili gradske komisije za sprovođenje referenduma.

 

Izvor: Srna