Око двјеста „дивљих“ стоматолога ординира на подручју Републике Српске, најчешће у неадекватним условима, излажући пацијенте озбиљном ризику, а инспекција их не може спазити и често не може да уђе у те ординације због неповредивости приватне својине.

Из Републичке управе за инспекцијске послове напомињу да се овакве услуге углавном обављају у приватним стамбеним објектима, у које, према Уставу РС, службено лице може ући само по налогу суда.

„Дакле, у случајевима када постоји основана сумња да лица у приватним стамбеним објектима обављају нерегистровану дјелатност, као што је пружање здравствених услуга, обраћамо се надлежним органима, у зависности од мјеста у којем се субјект налази, са захтјевом за издавање налога којим се одобрава улазак у приватни простор грађанина уз асистенцију полицијских службеника. Међутим, у оваквим случајевима најчешће од надлежног суда останемо ускраћени за одговор“, појашњава Душанка Макивић, портпарол Инспектората РС.

Додаје да је за сузбијање нелегалног рада у приватним стамбеним просторијама неопходно организовање координираних активности инспекцијских, пореских, истражних и судских органа, а већ су предузете одређене активности како би се организовао заједнички састанак, на којем би се договорио најефикаснији и најефективнији приступ у овим контролама.

Младен Мишељић, предсједник Коморе доктора стоматологије РС, каже да процјењују да на подручју РС ординира око двјеста нелегалних зубара, који претежно раде у неадекватним условима, по становима и гаражама.

„Некоректно је према пацијентима. Колико му стоматолог може посветити пажњу и урадити квалитетно услугу ако је радио осам сати у државној служби и онда приватно још пет сати“, пита се Мишељић.

Додаје да су често регистровани стоматолози на удару инспекција, док нелегални бивају заобиђени.

Нелегалне стоматолошке ординације не могу се лако примијетити, осим уколико их неко не пријави. А људи неће да пријаве тачну адресу и име зубара него само назову да се пожале, најчешће због цијене и због тога што им је повријеђен интерес.

Миленко Гранулић, предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС, сматра да се тешко може наћи рјешење овог проблема.

„Пацијенти ће увијек ићи тамо гдје је јефтиније. Тешко је доказати ко је пријављен, а ко није, поготово путем реклаказала“, сматра Гранулић.

Из Инспектората упозоравају да нерегистровано, нелегално пружање услуга и продаја у властитом дому могу представљати велике проблеме и с аспекта заштите права потрошача. За робу или услугу купљену на овај начин не постоји могућност рекламације, замјене, подношења жалбе или враћања новца. Потрошачи у оваквим случајевима у правилу не посједују доказ да су платили робу или услугу, те немају могућност да траже заштиту својих права.

„Апелујемо на грађане да не користе услуге које наводни фризери, козметичари, стоматолози пружају по кућама, јер у таквим околностима постоји могућност да се услуге пружају у нехигијенским условима, да се не користе стерилни инструменти, те грађанима пријети опасност од разних инфекција или заразних болести. Треба имати на уму да су лица која илегално раде спремна не само да варају државу, већ и саме грађане, а посебно да је упитна и њихова стручност“, упозорава Макивићева.

 

Извор: Независне новине