U Republici Srpskoj akreditovano je 200 timova porodične medicine, sertifikovano je 20 domova zdravlja i uspostavljena je osnova sistema za praćenje indikatora kvaliteta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.
Ovo je saopšteno danas tokom predstavljanja rezultata projekta „Podrška programu akreditacije timova porodične medicine, programu sertifikacije domova zdravlja i uspostavljanju sistema za praćenje kvaliteta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, koje je organizovalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske i Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite.

Na konferenciji je poručeno da je projekat uspješno realizovan, te da je akreditovano 200 timova porodične medicine u deset domova zdravlja u Republici Srpskoj, i to u Derventi, Banjaluci, Bijeljini, Novom Gradu, Laktašmai, Zvorniku, Prijedoru, Čelincu, Kostajnici i Gradišci.

Proces ocjenjivanja u procesu sertifikacije završen je u 20 domova zdravlja – Bijeljina, Derventa, Šamac, Laktaši, Teslić, Prijedor, Zvornik, Srbac, Istočno Sarajevo, Modriča, Novi Grad, Kostajnica, Trebinje, Čelinac, Banjaluka, Gradiška, LJubinje, Bileća, Mrkonjić Grad i Rogatica.

„Osim toga, definisano je i 55 pokazatelja kvaliteta za rad timova porodične medicine“, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Direktor Agencije za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite Siniša Stević uručio je predstavnicima dvadeset domova zdravlja priznanja za doprinos na unapređenju sigurnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite u Srpskoj.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji BiH.

Dvogodišnji projekat „Podrška programu akreditacije timova porodične medicine, programu sertifikacije domova zdravlja i uspostavljanju sistema za praćenje kvaliteta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“ realizovan je kao dio aktivnosti projekta „Jačanje zdravstvenog sektora“ sa ciljem da se unaprijedi kvalitet i sigurnost zdravstvenih usluga na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Ovaj projekat sprovela je Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj.

Izvor: Srna, Foto: google.com