У Пребиловцима код Чапљине данас је, у присуству великог броја људи, служена литургија и дат помен за 4.000 Срба из Пребиловаца и Доње Херцеговине који су убијени и бачени у јаме прије 75 година.

 

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је у проповиједи, након Свете архијерејске литургије у Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима, да су храброст, вјера и заједништво камен на којем стојимо и ослонац и смисао наших живота.

Владика Григорије је позвао Србе на храброст и заједништво, јер је то једини прави пут на коме могу опстати.

„Да бисмо имали вјеру, морамо мати храброст, личну и заједничку“, рекао је владика Григорије и додао да само заједница храбрих људи може бити моћна.

У бесједи владика Григорије се осврнуо на бројна страдања српског народа и на појединце који су својом храброшћу оставили печат у историји.

Он је рекао да најхрабрији Срби данашњице живе у мјестима попут Пребиловаца, у Далмацији, на Косову и Метохији и да су дјеца и њихове породице које живе у повратничким подручјима хероји данашњице.

„Храброст, лична и заједничка, управо због тога нам је потребна да би се вратили на своја огњишта“, рекао је владика Григорије.

Он је указао и на значај доласка члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића на обиљежавање 75 година од страдања у Пребиловцима.

„Иванић је показао да је храбар јер је дошао овдје. Он је прави Србин, као и предсједник Републике Српске Милорад Додик који је помогао да се овај храм изгради“, рекао је владика Григорије.

Он је обећао мјештанима Пребиловаца да ће ускоро почети изградњу друштвеног дома на овом мјесту уз помоћ добрих људи.

Владика Григорије је позвао окупљене да на мржњу не узвраћају мржњом, већ љубављу.

„Нема веће храбрости од те да волиш оне који тебе воле“, закључио је владика Григорије.

Иванић је скренуо пажњу на важност повратка на пријератна пребивалишта и позвао све нивое власти у БиХ да помогну повратничкој популацији.

„Није довољно причати, мора се и радити, а мало тога се ради. Ово су наши простори. Срби су овдје живјели вијековима и треба им помоћи да се врате“,
рекао је Иванић.

Осим Иванића, у Пребиловцима су данас били и представници Републике Српске, као и генерални секретар СНСД-а Лука Петровић.

Светом архијерејском литургијом у Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима поред Чапљине јутрос је почело обиљежавање 75 година од страдања Срба са подручја јужне Херцеговине.

Уједно се обиљежава и година дана од изградње овог храма, који је посвећен мученицима пребиловачким и доњехерцеговачким.

Пребиловци у општини Чапљина је село које је највише страдало у Другом свјетском рату у Европи.

Његова светост патријарх српски Иринеј 8. августа прошле године је, уз саслужење бројних владика и свештенства, освештао Храм Васкрсења Христовог, који је саграђен у знак сјећања на 4.000 Срба из доње Херцеговине страдалих од усташа у Другом свјетском рату и бачених у јаме, а чије су кости миниране 1992. године у Спомен-костурници у овом мјесту.

Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима је саграђен на мјесту Спомен-костурнице у коју су 1991. године сахрањене кости 4.000 Срба које су усташе током Другог свјетског рата убиле и бациле у 13 херцеговачких јама. У јуну 1992. године хрватска војска минирала је Спомен-костурницу.

У Пребиловцима је у првим данима августа 1941. убијено 85 одсто живља, махом жена, дјеце и стараца.

Они су, према свједочењима усташа којима је 1957. године суђено за овај злочин, живи гурнути у јаму Голубинка код села Шурманци, надомак Међугорја.

Од укупно хиљаду становника, само 6. августа 1941. године убијено их је 850, од којих 600 жена и дјеце. Усташе су убијене или живе Србе бацали у крашку јаму.

У Пребиловцима су тада убијене 52 породице, а 36 огњишта је угашено. Страдање су преживјела само 172 становника.

Ово мјесто је спаљено и у јуну 1992. године, када су током офанзиве „Чагаљ“ припадници ХОС-а и ХВО-а, под командом генерала Јанка Бобетка упале у село.

Српска православна црква канонизовала је мученике пребиловачке који се славе 6. августа као Свети пребиловачки новомученици.