Izvor: Nezavisne novine

Nastava za ukupno 145.000 učenika u 187 osnovnih i 92 srednje škole u RS počinje u ponedjeljak, 2. septembra, a sve škole su spremne za početak nove školske godine.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su naveli da je ovo ministarstvo obezbijedilo besplatne udžbenike za 21.000 učenika prvog i drugog razreda osnovne škole, za šta je izdvojeno 911.000 KM.

Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, apelovao je u petak na sve učesnike u saobraćaju da imaju na umu da počinje nova školska godina i da prilagode brzinu uslovima na putu i saobraćajnoj signalizaciji, pogotovo u blizini škola.

“Našu tradicionalnu akciju ‘Zaštitimo djecu u saobraćaju’, ove godine smo pokrenuli već 15. avgusta, kada smo sagledali stanje saobraćajne signalizacije u blizini svih škola u Republici Srpskoj”, istakao je Jovičić.

On je podsjetio da je MUP prije početka školska godine pokrenuo akciju provjere tehničke ispravnosti autobusa kojima se prevoze đaci, u gradskom i međugradskom saobraćaju.

“Naložene su određene mjere popravke vozila, isključivanje vozila iz saobraćaja i pisanje prekršajnih naloga za one koji nemaju bezbjedna vozila za prevoz putnika, pogotovo đaka”, dodao je Jovičić.

Povodom početka školske godine, Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, podijelio je u petak poklone prvačićima u OŠ “Branko Radičević”, a osnovcima iz romskih porodica u Udruženju građana “Veseli brijeg” uručio je udžbenike i školski pribor, dok je srednjoškolcima i studentima iz ove populacije poklonio novčana sredstva za kupovinu knjiga.

Gavranović je kazao da je grad Banjaluka izdvojio sredstva kako bi pripremili poklone za 1.734 učenika, koje će podijeliti u svim banjalučkim osnovnim školama, kao i da će udžbenike pokloniti učenicima iz Udruženja roditelja sa četvoro i više djece.

Jadranka Božić, direktorka OŠ “Branko Radičević”, istakla je da ove godine upisuju najveći broj prvačića u RS i da se radi o ukupno 213 đaka.

Veliku radost zbog prvog dana škole izrazila je Kasija Praštalo, buduća učenica I2 razreda.

“Veselim se prvom danu u školi, jer ću upoznati puno novih drugara. Kupila sam sve knjige i sveske, a najviše mi se sviđaju bojakne”, kazala je ona.

Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, uručio je u petak udžbenike djeci iz višečlanih porodica slabijeg imovinskog stanja.

Opština Kozarska Dubica takođe je obezbijedila udžbenike i školski pribor povodom početka nove školske godine za devet osnovaca iz romskih porodica. Riječ je o učenicima od petog do devetog razreda, a udžbenike im je u petak uručio Mile Zlojutro, načelnik Kozarske Dubice.