На домаћем тржишту све више је производа у све мањим паковањима, премда им цијене остају непромијењене, истичу у Покрету потрошача.

 

Наглашавају да на тај начин произвођачи непримјетно поскупљују производе и оштећују потрошаче.

„Умјесто повећања цијена, смањују грамажу производа, па заправо, на индиректан начин, повећавају цијене производа“, истиче Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача Републике Српске.

Петровић упозорава да је овај скривен потез директан атак на потрошачку корпу.

„Потрошачи узимају намирнице које су навикли да купују и не гледају да је грамажа промијењена“, додаје Петровић.

Велики број потрошача сматра да их произвођачи обмањују тако што смањују количину производа у паковању, али не и цијену. На тежини су изгубили готово сви производи.

„Ово је један од покушаја трговаца да више зараде управо тако што ће све урадити по закону, а опет, са друге стране, понудити мању количину одређеног производа“, каже Звјездана С. из Бањалуке, која редовно обавља седмичну куповину намирница за породицу.

Данас има мање супе у кесици, јогурта у чашици, па чипса у паковању него што је то било раније. Чоколаде су се смањиле, са стандардних 100 на 90 или 80 грама.

Тежина хљеба се мијења, од 400, 500, 600 грама па до килограма, а павлака умјесто килограм тежи 800 или 900 грама у зависности од марке.

У Подручној привредној комори Бањалука кажу да су сличне појаве забиљежене не само на тржишту Босне и Херцеговине, него и на тржиштима у региону, и у много развијенијим и уређенијим тржиштима западне Европе.

„С једне стране, разлог може бити у притиску на трговце да не мијењају постојеће цијене производа усљед раста цијена других производа, па се дешава да неки произвођачи или трговци мијењају грамажу производа на које су купци навикли“, објашњава Зоран Берак, секретар Савјета за трговину при Подручној привредној комори.

Берак додаје да, са друге стране, разлог за тренд мањих паковања прехрамбених артикала може бити и начин потрошње у домаћинствима у урбаним срединама.

„Млађа популација све више једе ван куће. Потрошачи данас желе купити више мањих паковања како би куповали и трошили више разноврсних производа исте категорије и то произвођачи и трговци морају уважавати и уважавају“, истиче Берак.

Извор: Независне новине