У организацији Општине Невесиње, а уз помоћ Црквене општине и културних и јавних установа синоћ је у општинској сали одржана Светосавска академија са богатим културно-умјетничким програмом. Ученици, наставници, духовници и јавни радници Невесиња уложили су много труда да суграђанима уприличе достојну светосавску приредбу и у томе су у потпуности успјели. Пуна општинска сала, чести аплаузи и позитивни утисци пратили су вечерашњу манифестацију и то је потврда је академија протекла величанствено.

Након Светосавске химне о првом српском архиепископу и просвјетитељу бесједио је свештеник  Младен Чалија нагласивши да је Свети Сава као и Христос изабрао пут смирења, трпљења и љубави у односу на деспотију и богатство. Поручио је да ћемо Савин пут најбоље слиједити ако нам „Црква Христова буде темељ на коме ћемо градити читав живот, ако будемо загледани у вјечност, а не у пролазност и ако будемо људи будућности, а не прошлости“.

Svetosavska a2

 

Свечани програм био је састављен од прича о Светом Сави, посебно компонованих пјесама за ову прилику, те поетских сегмената.Наратори су надахнуто говорили о духовном препородитељу као симболу заједништва и саборности. Култ Светог Саве кроз пјесме су  оживиле чланице етно група „Свети Димитрије“ и „Симонида“, а посебан печат свечаној академији својим аранжманима дао је композитор Горан Дука. У програму су учествовали и клавиристкиња Марија Радовић, глумица Драгана Матрак Буквић, пјесникиња Милица Радовановић, професорица Наташа Медан и новинар Драган Граховац.

Svetosavska a4

Обиљежавање Светог Саве наставља се сутра светом литургијом у Саборном храму, школским приредбама и славским обредима у ОШ „Ристо Пророковић“ и СШЦ „Алекса Шантић“.

Извор: Радио Невесиње