Udruženje civilnih invalida i žrtava rata Istočne Hercegovine iz Bileće, zajedno sa predstavnicima druženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom iz Nevesinja, Mostara, Konjica i  Jablanice, organizovali su proteklog vikenda u Nevesinju dvodnevni seminar koji se održava u sklopu projekta „Poštuj sebe uvažavajući druge“.

Projekat je podržan od strane USAID – ovog projekta PRO – Budućnost, a cilj je da se doprinese izgradnji boljeg suživota među različitim etničkim grupama na području Opštine Nevesinje i Grada Mostara.

Predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze regije Istočna Hercegovina Branimir Tamindžija skrenuo je pažnju učesnicima seminara da nije moguće biti akter mira, ako se „mi sami ne mijenjamo, i ako sami sebi ne priznamo sopstvene greške“.

– Ovim druženjem želimo da civilne žrtve rata iz Istočne Hercegovine razmjene lična iskustava i upoznaju se sa zakonima i pravima koje mogu da ostvare – dodao je Tamindžija.

Predsjednik Saveza udruženja civilnih žrtava rata Istočne Hercegovine i RS Dušan Babić rekao je da je cilj ovog projekta uvažavanje raličitosti, po bilo kom osnovu, i  približavanje stavova kako bi se prevazišle razlike koje postoje i među zdravim i među invalidima.

Predsjednik Udruženja građana civilnih žrtava rata iz Mostara Safet Bajramović istakao je važnost ovakvih okupljanja i druženja, naglasivši da samo zajedničkim snagama civilne žrtve rata mogu tražiti svoja prava u društvu.

Projekat  „Poštuj sebe uvažavajući druge“ trajaće tri mjeseca i biće realizovan na području Opštine Nevesinje i Grada Mostara.

Predstavnici udruženja zajedno sa učenicima i volonterima podijelili su građanima Nevesinja promotivni materijal u cilju podizanja svijesti zajednice o vrijednostima međuetničkog suživota.

Jučerašnje druženje proteklo je u radnoj atmosferi, a upotpunjeno je obilaskom grada i takmičenjem u gađanju pikadom. Za danas je planirano takmičenje u šahu, a biće uručene i diplome za najuspješnije učesnike ovog projekta.

Zajednička poruka svih učesnika je da izgradnja mira, povjerenja i pomirenja mora da bude jedan od najvažnijih društvenih ciljeva svih ljudi na prostoru BiH.

Izvor: Radio Nevesinje

 

Facebook komentari

komentar