Nevesinjski poljoprivrednici juče su se upoznali sa novim Pravilnikom o  uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2017. godinu. Prezentaciju u Velikoj sali opštine Nevesinje organizovali su Opštinsko odjeljenje za privredu i društvene i djelatnosti i Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Novim Pravilnikom najviše sredstava predviđeno je za tekuću proizvodnju, odnosno subvencije za mlijeko, meso i pšenicu, dok je dio kapitalnih ulaganja odložen za narednu godinu. Premije za stočarsku proizvodnju koje su najviše interesovale nevesinjske proizvođače uglavnom su ostale na prošlogodišnjem nivou. Kako je objasnio šef područnog Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Boro Milivojević više sredstava predviđeno je za stočare koji odgoje junice u vlastitom stadu, a na podsticaje mogu računati i proizvođači krompira koji ovaj proizvod predaju registrovanom otkupljivaču ili prerađivaču. On je dodao da će ove godine mljekarima biti isplaćivana  jedinstvena premija od 30 feninga za mlijeko standardnog kvaliteta, što prema njegovoj ocjeni, odgovara nevesinjskim proizvođačima koji su do sada imali 70% mlijeka ekstra klase.

Milivojević je napomenuo da u novom Pravilniku nisu predviđena sredstva za nabavku poljoprivredne mehanizacije.

Pravilnik poljoprivreda 2

Poljoprivrednicima kojima je ove godine odobrena manja količina regresirane nafte savjetovano je da do 15. maja ažuriraju podatke u APIF-u, pošto novi Pravilnik predviđa prijavljivanje načina korištenja obradivih  povšina.

Odgovarajući na pitanja nevesinjskih poljoprivrednika, Milivojević je potvrdio da isplaivanje podsticaja nekomercijalnim gazdinstvima za ovu godinu neće biti uslovljeno plaćanjem doprinosa.

Pravilnikom je  ove godine predviđena i vakcinacija ovaca i koza protiv bolesti plavog jezika koja je prošle jeseni ogromnu štetu nanijela hercegovačkim stočarima.

Izvor: Radio Nevesinje

Facebook komentari

komentar