U Gradskoj galeriji u Nevesinju sinoć je otvorena izložba slika i crteža književnika i slikara Moma Kapora. Postavku čine 22 slike, koje su retrospektiva Kaporevih likovnih radova posljednjih 25 godina, rađene tehnikom ulje na platnu i četiri portreta.

Otvarajući izložbu direktor Zadužbine „Momčila Mome Kapora“ Ljiljana Kapor naglasila je da joj ovaj događaj mnogo znači jer je Moma i posthumno vratila u Hercegovinu.

– Zadužbinu sam osnovala neposredno poslije Momove smrti jer sam smatrala to kao normalan slijed koraka poslije tridesetogodišnjeg života sa ovim divnim čovjekom – naglasila je Kaporeva. Dodala je da Zadužbinom upravlja Upravni odbor od 12 članova čiji je predsjednik Matija Bećković.

Kaporeva je istakla da je cilj Zadužbine je da njeguje sjećanje na velikog pisca i slikara koji je predstavljao jedinstven spoj dva talenta . Zadužbina je ustanovila i nagradu koja nosi ime „Momo Kapor“ a dodjeljuje se na njegov rođendan 8. aprila, naizmenično svake godine za književnost i likovnu umjetnost.

Večerašnju izložbu svojim nastupom uveličali su učenici Muzičke škole „Sveti Roman Melod“ i glumica Dragana Matrak, koja je čitala odlomke iz priča Moma Kapora.

Izložbu koja če biti otvorena naredne dvije sedmice organizuje Gradska galerija u saradnji sa Zadužbinom „Momčila Mome Kapora“ iz Beograda.

Izvor: Radio Nevesinje