U SŠC „Aleksa Šantić“ u Nevesinju, vjerskim obredom, lomljenjem slavskog kolača i prigodnim programom koji su pripremili učenici i nastavnici ove škole, danas je proslavljena školska slava – Savindan.

Obilježavanju su prisustvovali učenici i profesori ove obrazovne ustanove, predstavnici opštinskih institucija, javnih preduzeća, Opštinske boračke organizacije i drugi gosti.

Program je počeo Svetosavskom himnom koju su otpjevale članice Etno grupe „Sveti Dimitrije“. Potom su učenici recitovali i pjevali o prvom srpskom svetitelju i prosvetitelju Svetom Savi.

U svojoj besjedi sveštenik Branko Кalaba poručio je da se i u budućnosti sabiramo oko imena Svetog Save, koji je postavio mnoge temelje, kako u školstvu, tako i u medicini, ekonomiji i svim oblastima umjetnosti.

– Njagovim djelima obogaćeno je naše kulturno i vjekovno nasljeđe. Neka vas Bog blagoslovi i uvijek bude prisutan u sve dane vašeg života – poželio je Кalaba.

Čestitajući slavu direktor škole Momir Bratić poželio je učenicima i nastavnicima da slijede put svetosavlja i da svaki dan nauče nešto novo.

– Кao i predhodnih godina i ove godine Nastavničko vijeće nagradilo je najbolje učenike u učenju i vladanju, kao i pobjednika u Svetosavskom turniru u fudbalu – rekao je Bratić.

Načelnik opštine Milenko Avdalović naglasio je da danas nakon 801 godine kako je Sveti Sava postavio prvog episkopa u Nevesinju, sa ponosom možemo da kažemo da smo svjesni njegove uloge i značaja u školstvu, državi i crkvi.

– Daj Bože da naši vrijedni učenici pronose slavu Nevesinja po univerzitetima Republike Srpske i šire, i da sa punim ponosom govore da su završili nevesinjsku srednju školu – istakao je Avdalović.

Na kraju svetosavskih svečanosti su uručene diplome učenicima bez izostanaka i odličnim učenicima na polugodištu, kao i pobjedniku tradicionalnog Svetosavskog turnira u malom fudbalu.

 

 

 

 

 

Izvor: Radio Nevesinje