Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća danas je u Nevesinju obilježen 14. februar-Dan Boračke organizacije Republike Srpske i Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata. Ovaj datum se obilježava i kao godišnjica Prvog srpskog ustanka i Dan oslobođenja Nevesinja od fašizma.

Delegacije Opštinske boračke organizacije i opštine Nevesinje položile su cvijeće kod Centralnog spomen obilježja boraca Hercegovine na Gvozdu i u Spomen sobi upalile svijeće. Cvijeće je potom položeno i kod Spomenika slobode na gradskom trgu.

Dan boraca 1

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Siniša Šipovac pozvao je pripadnike boračke populacije i čitav srpski narod na sabornost i jedinstvo.

̶ Na dan kada odajemo dužnu poštu našim poginulim saborcima moramo još jednom upozoriti da bilo kakve podjele umanjuju efikasnost naše borbe za poboljšanje položaja boraca ̶ istakao je Šipovac.

Dan boraca 2

Braneći svoja ognjišta u proteklom ratu u Nevesinju je poginulo preko 600 srpskih boraca, a tokom Drugog svjetskog rata živote je izgubilo oko 1.600 lica iz tadašnjeg nevesinjskog sreza. U dobrovoljačkom pokretu u oslobodilačkim ratovima Srbije i Crne Gore (1912 – 1918) učestvovalo je preko 600 Nevesinjaca.

Izvor: Radio Nevesinje