Полагањем цвијећа и паљењем свијећа данас је у Невесињу обиљежен 14. фебруар-Дан Борачке организације Републике Српске и Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата. Овај датум се обиљежава и као годишњица Првог српског устанка и Дан ослобођења Невесиња од фашизма.

Делегације Општинске борачке организације и општине Невесиње положиле су цвијеће код Централног спомен обиљежја бораца Херцеговине на Гвозду и у Спомен соби упалиле свијеће. Цвијеће је потом положено и код Споменика слободе на градском тргу.

Dan boraca 1

Предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац позвао је припаднике борачке популације и читав српски народ на саборност и јединство.

̶ На дан када одајемо дужну пошту нашим погинулим саборцима морамо још једном упозорити да било какве подјеле умањују ефикасност наше борбе за побољшање положаја бораца ̶ истакао је Шиповац.

Dan boraca 2

Бранећи своја огњишта у протеклом рату у Невесињу је погинуло преко 600 српских бораца, а током Другог свјетског рата животе је изгубило око 1.600 лица из тадашњег невесињског среза. У добровољачком покрету у ослободилачким ратовима Србије и Црне Горе (1912 – 1918) учествовало је преко 600 Невесињаца.

Извор: Радио Невесиње