U Muzeju Hercegovine u Trebinju otvorena je izložba slika Dušana Simića, a 28 djela u tehnici tempera i pastela daju autentičan presjek njegovog stvaralaštva koje je značajno obilježilo 50-te godine prošlog vijeka na polju likovne umjetnosti na srpskim prostorima.
Otvarajući izložbu, istoričar umjetnosti i muzejski savjetnik Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Nikola Galić istakao je da je Simić svoje talente usmjeravao u žanrovski okvir.

„Kada je slikao pejzaže, a naročito kada je slikao u akvarelu, oni su bili prozračni, puni senzacija zabilježenih u trenutku i odavali su svjžinu, a kada je upotrebljavao pastelne boje onda je bio sklon geometrizaciji kompozicije, dok bi pri upotrebi ulja tonovi bili zagasiti“, rekao je Galić.

Direktor Muzeja Hercegovine Veseljka Salatić istakla je da je Simić pokretač moderne misli, posebno duhovne atmosfere među mladim slikarima iz Banjaluke, odnosno slikarima iz BiH u to doba.

Dušan Simić rođen je 1. septembra 1930. godine u Banjaluci, a preminuo 1961. godine.

Društvo likovnih umjetnika Banjaluke ustanovilo je 1979. godine nagradu „Dušan Simić“, a koja je dodjeljivana „za unapređivanje likovnog stvaralaštva“.

U fundusu Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske nalazila su se četiri djela Dušana Simića do novembra 2007. godine kada je Skupština grada Banjaluka izdvojila sredstva za otkup 25 slika ovog autora koje su pohranjene u Muzeju savremene umjetnosti na trajno čuvanje, zahvaljujući čemu je i omogućena prva postavka ove izložbe 2008. godine.

Od tada, zahvaljujući pedagoškoj praksi Muzeja i kustosu pedagogu Nikoli Galiću, koji od 2006. godine putujućim izložbama prezentuje bogati fundus ove institucije, nakon postavki u Srpcu, Derventi, Novom Gradu, Modriči, Gradišci, Laktašima, legat Dušana Simića predstavljen je i Trebinju.

Organizatori izložbe, koja će biti otvorena do 25. maja ove godine, su Muzej Hercegovine i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke.

Izvor: Srna, Foto: google.com