U Muzeju Hercegovine otvorena je izložba „Plemenito“ koja promoviše srpsko kulturno nasljeđe, sa posebnim osvrtom na epohu srednjeg vijeka i istorijsku zaostavštinu iz tog perioda na prostorima Republike Srpske i BiH.

Izložbu je priredio autorski tim Udruženja istoričara „Dr Milan Vasić“ iz Banjaluke koji čine Boris Radaković, Predrag Lozo i Dragoslav Ilić.

Cilj postavke je preispitivanje postojećeg i izgradnja novog odnosa prema znanju o srpskom kulturnom nasljeđu kao jednom od strateških osnova Republike Srpske.

Asistent na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Banjaluci Dejan Došlić naveo je da je izložba dio višegodišnjeg projekta udruženja „Dr Milan Vasić“ koji se bavi digitalizacijom i popularizacijom srednjovjekovnog kulturnog i istorijskog nasljeđa srpskog naroda.

On je rekao da sadržaj izložbe govori o stvaralaštvu, kreaciji i estetskom bogatstvu jednog perioda koji je podijeljen u nekoliko cjelina – stećci, natpisi, sakralni spisi i diplomatička građa.

„Izložba govori o kontinuitetu našeg postojanja na ovim prostorima, a osim fotografija, prikazani su i crteži, skice, motivi, kao i pečati na istorijskim poveljama“, naveo je Došlić.

Sinoćnjoj izložbi prethodilo je predavanje „Istorija srpskog pisma“ koje je održala profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Jelica Stojanović, koja je istakla da je ćirilica jedinstveno, veličanstveno, neponovljivo i prepoznatljivo pismo.

„Malo pažnje poklanjamo onome što je najvažnije, a to je istorija srpskog jezika i pisma. Samo znanjem i širenjem znanja možemo na neki način spašavati i čuvati svoje nasljeđe, jezik i pismo“, rekla je Stojanovićeva.

Izložbu i predavanje organizovalo je Srpsko udruženje „Ćirilica“ u okviru projekta „Škola paleografije“ čiji su polaznici bili studenti iz Nikšića i Banjaluke sa katedri za Srpski jezik i književnost i Istoriju.

Izvor: RTRS/Srna

Facebook komentari

komentar