Пројекат хвале вриједан отвориће велике могућности и без сумње допринијети развоју града Мостара, а он би требао бити реализован у наредних неколико година

Регулациони план Сјеверни логор предвиђа комплекс стамбеног, пословног, спортско-рекреативног и образовног садржаја. Први реализовани пројекат обухваћен овим планом била је изградња Основне школе Залик, као и парка који се налази у њеној непосредној близини што свакако показује да се на овом пројекту ради озбиљно и увелико, пише Дневни лист.

Уз планове у Сјеверном логору, ту је и изградња моста којим ће бити повезан западни дио града с подручјем Сутине (Сјеверног логора), урбанистичко заокруживање Центра 2, саобраћајно повезивање Улице краља Томислава са Булеваром итд., чиме би приградска насеља била боље повезана са самим градом.

“Ових дана се ради саобраћајница на простору моста Сутина, до ове саобраћајнице која води према излазу из града. И већ на том дијелу је планирано да се гради кружни ток, који ће регулирати комплетан саобраћај који долазе из Сарајева, а који треба да скрену на другу страну преко моста, или да продуже према Царини, и од Царине према граду”, казао је за овдашње медије Салем Бубало, равнатељ завода за просторно уређење града Мостара.

За дио од кружног тока код семафоризације саобраћаја на уласку у Залик предвиђен је други кружни ток, који би требао максимално регулисати саобраћај, те отворити улаз у Сјеверни логор и насеље Залик.

“Тик до кружног тока је планирана изградња једне пасареле или сигурносног прелаза преко саобраћајнице, гдје су планиране четири пријелазне траке и већ ту добивамо један нови дизајнирани модернији приступ улаза у град, који асоцира на Стари мост. Тако да већ имамо једну нову позицију уласка у град”, истиче Бубало.
Разноврсни садржаји

Ово насеље имаће све пратеће садржаје – базене, школу, вртић, кино, хотеле, подземне гараже, којима би ”Сјеверни логор” како наглашава Бубало, био практично град у граду.

Између осталог, планирана је и изградња преко 4 хиљаде стамбених јединица, бројни спортски објекти попут спортске дворане, те бројни други пословни објекти. Предвиђена је и изградња новог градског стадиона по УЕФА-иним стандардима, који ће примати око 40 хиљада посјетилаца, а имаће и пет хиљада паркирних мјеста.

“Један посебан приступ који се третирао за будуће кориснике тог центра, а уједно и за град Мостар је Сјеверни Логор који добива један нови како га ми зовемо ”Страдун”, који би повезао комплетну пјешачку зону, гдје би из центра Сјеверног логора из кампуса комплетном пјешачком зоном могао доћи до будућег ногометног стадиона који је планиран”, наводи Бубало.

Наиме, сами план урбанизације овог подручја подразумијева изградњу хиљада станова, културних, спортских и других објеката, а процјењује се да цијели пројект вриједи више од милијарду марака. Пројекат хвале вриједан отвориће велике могућности и без сумње допринијети развоју града Мостара, а он би требао бити реализован у наредних неколико година.
Атракција туристима

Иначе, на овом локалитету годинама се континуирано радило и градило, а у непосредној близини смјештен је и Универзитет Џемал Биједић.

Може се без имало сумње рећи да је до сада, на овом подручју учињено много, али је сасвим јасно да ће садржај предвиђени регулационим планом овај комплекс још више оживјети и грађанима понудити многобројне садржаје, те да ће бити атракција и многобројним туристима.

 

Извор: Дневни лист