Proslavljeni srpski violinista Jovan Kolundžija, uz pratnju pijaniste Vuka Božilovića, održao je koncert u Mostaru u okviru manifestacije „Šantićeve večeri poezije“, koju organizuju lokalno Srpsko kulturno i prosvjetno društvo „Prosvjeta“ i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo „Gusle“.

Koncert je održan sinoć, treće večeri manifestacije, u punoj dvorani Muzičkog centra „Pavaroti“ u Mostaru, gdje je Kolundžija, uz pratnju Božilovića, izveo devet numera.

Direktor „Pavaroti“ centra Elvedin Nezirović rekao je da je gostovanje maestra Kolundžije velika čast za Muzički centar i za Mostar.

Direktor ansambla „Mostarske kiše“ Amra Dugalić je prije koncerta govorila o Aleksi Šantiću kao violinisti i kompozitoru, napominjući da je ovaj pjesnik ostavio značajan trag i na polju muzike, ali da je ta strana njegovog stvaralaštva zapostavljena.

Ona je dodala da se Šantić bavio pjevanjem, dirigovanjem, a kasnije i komponovanjem.

„Šantić muzičar nije dostigao Šantića pjesnika, ali njegov muzički rad zaslužuje puno veću pažnju i zbog svoje vrijednosti i zbog kulturno- istorijskog značaja. Na nama je da se takav odnos izmijeni“, navela je Dugalićeva.

Iz Upravnog odbora „Prosvjete“ zahvalili su Vladi Srbije, uz čiju pomoć je organizovan ovaj koncert u Mostaru.

Koncertu Kolundžije, proslavljenog violiniste koji je odsvirao više od 4.000 koncerata širom svijeta i dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, prisustvovao je, između ostalih, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

„Šantićeve večeri poezije“ nastavljaju se do 16. oktobra, a večeras će u Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača“ biti predstavljene knjige Dejana Ristića i Tatjane Brzulović Stanisavljević.

Izvor: RTRS/Srna

Facebook komentari

komentar