У Крековима код Невесиња јуче је озваничен почетак радова на изградњи Спомен крста посвећеног јунацима из Невесињске пушке, преноси радио Невесиње.

Иницијативу за постављање спомен обиљежја  славним прецима покренула је Црквена општина Кифино Село, а сагласност је стигла од Епархије захумско-херцеговачке  и Скупштине Општине Невесиње.

На локалитету гдје се посљедњих десетак година обиљежава Невесињска пушка биће подигнут спомен крст висок 10 метара, уређен околни простор и постављена расвјета. Пројекат финансира Кабинет српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића. Земљани радови су већ почели, а комплетан пројекат требало би да се заврши наредне године.

Члан Одбора за изградњу спомен обиљежја Драган Брењо каже да ће обиљежавање значајног датума из српске историје бити подигнуто на још већи ниво.

– Спомен крст ће доминирати читавом околином и са некроплом стећака која је уврштена на Унескову листу обогатиће туристичку понуду  – истиче Брењо.

Начелник општине Момчило Шиљеговић наглашава да је ово значајан пројекат не само за Невесиње, него и цијелу источну Херцеговину. Каже да је ово још једна почаст храбрим херцеговачким устаницима који су трасирали путеве словоде.

Спасоје Савић из Крекова истиче да су мјештани пријатно изненађени иницијативом за изградњу Спомен крста. Подсјећа да је идеја потекла  од покојног народног посланика Ранка Савића. Каже да му је драго што је, бар и постхумно, испуњена његова велика жеља.

Извор: Радио Невесиње