U Krekovima kod Nevesinja juče je ozvaničen početak radova na izgradnji Spomen krsta posvećenog junacima iz Nevesinjske puške, prenosi radio Nevesinje.

Inicijativu za postavljanje spomen obilježja  slavnim precima pokrenula je Crkvena opština Kifino Selo, a saglasnost je stigla od Eparhije zahumsko-hercegovačke  i Skupštine Opštine Nevesinje.

Na lokalitetu gdje se posljednjih desetak godina obilježava Nevesinjska puška biće podignut spomen krst visok 10 metara, uređen okolni prostor i postavljena rasvjeta. Projekat finansira Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. Zemljani radovi su već počeli, a kompletan projekat trebalo bi da se završi naredne godine.

Član Odbora za izgradnju spomen obilježja Dragan Brenjo kaže da će obilježavanje značajnog datuma iz srpske istorije biti podignuto na još veći nivo.

– Spomen krst će dominirati čitavom okolinom i sa nekroplom stećaka koja je uvrštena na Uneskovu listu obogatiće turističku ponudu  – ističe Brenjo.

Načelnik opštine Momčilo Šiljegović naglašava da je ovo značajan projekat ne samo za Nevesinje, nego i cijelu istočnu Hercegovinu. Kaže da je ovo još jedna počast hrabrim hercegovačkim ustanicima koji su trasirali puteve slovode.

Spasoje Savić iz Krekova ističe da su mještani prijatno iznenađeni inicijativom za izgradnju Spomen krsta. Podsjeća da je ideja potekla  od pokojnog narodnog poslanika Ranka Savića. Kaže da mu je drago što je, bar i posthumno, ispunjena njegova velika želja.

Izvor: Radio Nevesinje