Na postrojenjima „Hidroelektrana na Trebišnjici“ /HET/ počeo je redovni godišnji remont koji će trajati 45 dana, potvrdio je Srni direktor ovog preduzeća Gordan Mišeljić.

Mišeljić je rekao da će prvih 15 dana biti beznaponsko stanje elektrane „Trebinje jedan“ i da u tom vremenu tri agregata neće biti raspoloživa za potrebe elektroenergetskog sistema Republike Srpske.

„Tokom remonta biće izvršena kompletna provjera agregata, turbina, generatora i ostalih visokonaponskih postrojenja. Ovoga puta ćemo zamijeniti i prekidače i rastavljače u 220-kilovoltnom postrojenju, a za te namjene smo izdvojili 650.000 KM“, pojasnio je Mišeljić.

On je istakao da zatvarač na tunelu za Hidroelektranu „Dubrovnik“ nije spušten i da je tunel pun vode, zbog čega će biti obezbijeđeno uredno vodosnabdijevanje opštine Herceg-Novi u Crnoj Gori i Konavala u Hrvatskoj.

Remont u cjelosti finansira HET iz sopstvenih sredstava.

Nakon remonta očekuje se stabilan i pouzdan rad postrojenja.

HET je u proteklih osam mjeseci proizveo više od 1.000 gigavat-časova električne energije, za 33 odsto više nego što je planirano elektroenergetskim bilansom Republike Srpske.

 

Izvor: SRNA