U Trebinju i Ljubinju uskoro bi trebalo da počne izgradnja savremenih sistema za navodnjavanje. Narednog proljeća, navodnjavaće se veći dio površina, od planiranih 1.300 hektara zemljišta. Nosilac projekta, putem kredita Svjetske banke, je Ministarstvo poljoprivrede, uz učešće lokalnih zajednica.

Budući sistem za navodnjavanje, u Trebinju, sa tri vodozahvata tehničke vode, obuhvatio bi nešto više od hiljadu hektara Trebinjskog polja, sa svim selima, njegovim obodom. Vrijednost projekta je 5,8 miliona maraka. Radovi bi trebalo da krenu do kraja mjeseca. Dužina distributivnog cjevovoda, u prvoj fazi, je 9,5 kilometara.

„Realizacijim ovog prijekta dobićemo savremen sistem za navodnjavanje sa kontrolom koj će se vršiti na jednom mjestu. Radi se o skada sistemu sa pregledom stanja gdje i koliko se troši vode, a dobićemo i daljinsko očitavanje potrošnje“, istakao je Duško Vujović, rukovodilac sektora za proizvodnju i upravljanje vodama ZP HET a.d.

U većem dijelu, proizvodnja je zavisila od kiše. Tamo gdje je postojala mogućnost, navodnjavanje se obavljalo zastarjelim sistemom otvorenih kanala, privremenim ili improvizovanim sistemima internih cjevovoda.

S obzirom na to da nosi višestruke efekte i da će biti prepoznati kroz otkupne stanice koje treba da kompletira gradski Agrarni fond, projekat su podržali Gradska uprava, Hidroelektrane na Trebišnjici i ЈU „Vode Srpske“. Rok za izgradnju sistema je godinu dana.

„Nakon toga biće stvoreni preduslovi da se zatvori lanac između proizvodnje i otkupa, i da svrha ovog projekta u potpunosti opravda i povećanje prinosa u poljoprivredi“, naglasio je Radenko Drašković, načelnik odjeljenja za privredu Grada Trebinja.

Za razliku od Trebinja, Ljubinjci će, kroz isti način finansiranja, problem navodnjavanja riješiti izgradnjom akumulacije od 250.000 hiljada kubnih metara, sa 13,5 kilometara cjevovoda i devet potisnih pumpi, uglavnom za površine koje su obuhvaćene proizvodnjom.

Čedomir Ćuk, načelnik odjeljenja za privredu i finansije Opštine Ljubinje istakao je činjenicu da je ovo izrazito bezvodan kraj, a sa sistemom za navodnjavanje mogle bi se, dodaje, proširiti vrste proizvodnje, uvesti nove, koje će postići veći i kvalitet i kvantitet.

Vrijednost ljubinjskog sistema za navodnjavanje je tri miliona maraka, a uskoro bi trebalo da bude poznat izvođač radova.

Izvor: RTRS