U ponoć u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve služen je moleban, čime je označen početak Pravoslavne nove godine.

 

Novu godinu po julijanskom kalendaru veći broj Trebinjaca dočekao je u Sportskoj dvorani „Miloš Mrdić“, gdje je bio organizovan nastup pjevača „Granda“.

Grad Trebinje je bio pokrovitelj novogodišnjeg slavlja koje je trajalo oko tri časa.

U ponoć je novogodišnju čestitku sugrađanima uputio je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, koji im je poželio sreću, veselje i zadovoljstvo.

Mladi su slavili u trebinjskim kafićima, dok su pravoslavnu Novu godinu stariji, uglavnom, dočekali sa porodicom u kućnoj atmosferi.

 

Uz bogat kulturno-umjetnički program na platou ispred Kulturnog centra „Banski dvor“, Banjalučani su dočekali Novu godinu po julijanskom kalendaru.

U ponoć je u Hramu Hrista Spasitelja služen moleban.

Program proslave pravoslavne Nove godine počeo je u 21.00 čas nastupom Gradskog tamburaškog orkestra, Velikog narodnog orkestra i folklornog ansambla „Veselin Masleša“.

Proslavu na Trgu Krajine obezbjeđivali su pripadnici Centra javne bezbjednosti Banjaluka, a bile su angažovane i dežurne gradske službe.

 

Ulazak u pravoslavnu Novu 2016. godinu u centru Petrova obilježen je vatrometom.

Nova godina najsvečanije je dočekana u kafićima, u kojima je bilo više stotina mladih iz Petrova i susjednih opština.

Članovi Planinarskog društva „Ozren Kraljica 883“ Novu godinu tradicionalno su dočekali na ozrenskom vrhu Kraljici.

Stariji su slavili u kućama, uz večeru i novogodišnji televizijski program.

Pravoslavnu Novu godinu na platou ispred Spomenika srpskim braniocima Brčkog dočekalo je oko dvije hiljade građana.

Organizovan je višečasovni muzički program u kojem su nastupili „Akapulko bend“, trubački orkestar Dejana Jevđića i brčanski bend „Aritmija“.

Dočeku je prethodila priredba pod nazivom „Novogodišnja noć srpskog folklora“ koju su održali članovi folklorne sekcije brčanskog odbora SPKD „Prosvjeta“ i kulturno-umjetnička društva sa područja distrikta – „Ilićka“, „Sveti Vasilije Ostroški“,“Ražljevo“ i „Potočari“.

Tačno u ponoć okupljenim građanima ispred Spomenika srpskim braniocima Brčkog pravoslavnu Novu godinu čestitao je predsjednik brčanskog parlamenta Đorđa Kojić, poželjevši da im bude srećna i blagoslovena.

Nakon toga uslijedio je petominutni vatromet.

Izvor: Nezavisne novine