U subotu, 22. avgusta, na platou ispred osnovne škole „Sveti Sava“ u Gacku građani su po tradicionalnom običaju uz hljeb i so dočekali više od četrdeset  mališana iz enklave Šilovo kod Gnjilana.

 

Djecu su uz porodice domaćina dočekali i koordinator organizacionog odbora za doček i boravak djece, predsjednik SO-e Gacko, Jovan Kovačević,  zamjenik načelnika opštine Gacko, Radoica Antunović i direktor OŠ „Sveti Sava“Gacko, Radan Popović.

Nakon riječi dobrodošlice direktora OŠ „Sveti Sava“, Radana Popovića mališani su se upoznali sa svojim vršnjacima koji će im biti domaćini tokom njihovog boravka u Gacku.

Mališani su juče posjetili Višegrad gdje su obišli Andrićgrad i čuvenu „na Drini ćupriju“, a  danas imaju slobodan dan za odmor i druženje sa svojim domaćinima. Planirana je posjeta Tjentištu i nacionalnom parku „Sutjeska, obilazak Trebinje i izlet do planinarskog doma Papin Do na Volujaku. U petak će djeca obići kulturno-istorijske  znamenitosti Gacka, a u večernjim satima biće upriličen humanitarni koncert i priredba za mališane iz Gnjilana.

Boravak djece sa Kosova i Metohije u Republici Srpskoj organizovao je Odbor za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije, u okviru programa „Spojimo djecu Kosmeta i Republike Srpske“, a  učenike iz šest opština iz južne srpske pokrajine od  22 do 29. avgusta pored Gacka ugostiće i porodice iz Prijedora, Laktaša, Gradiške, Šamca i Bijeljine.

Izvor: Opština Gacko