U Industrijskoj zoni Brod, kod Foče, juče je otvoren modernizovani pogon za preradu bukovog drveta u dasku i pločaste elemente za namještaj za izvoz u zemlje zapadne Evrope. Drvoprerađivači poručuju da efikasnija isporuka drvne sirovine, omogućava proširenje proizvodnje i otvaranje više radnih mjesta.

U Industrijskoj zoni Brod na Drini, preduzeće „D. Prodanović“ u novoopremljenom pogonu zapošljava 30 radnika. Višegodišnji radnici, ističu, uslovi rada i povjerenje u vezi s poslodavcem razlozi su zbog kojih nemaju potrebu da mijenjaju posao.

– Zadovoljan sam sa proizvodnjom. Plate su redovne što je nama najbitnije – kaže radnik Ivan Fundup, dok njegov radni kolega Božo Krstonić već sedam godina radi u preduzeću i za sada je i te kako zadovoljan.

Preduzeće je u deceniju poslovanja ušlo sa povećanjem obima proizvodnje. Umjesto dosadašnjih 12 kubika, mašine će dnevno moći obrađivati i do 40.

– Nabavljena je savršenija brenta koja može da više uradi, ima veći učinak za jednu smjenu nego prethodna u dvije smjene, lakše je ljudima rukovaocima koji imaju manje fizičkog napora kao što su prije imali – napominje Dragan Prodanović, direktor preduzeća.

Robu uglavnom isporučuju na tržište Italije i Austrije.

– Radi se o primarnoj preradi drveta, bukovog tehničkog drveta od kojeg se izrađuju daska i elementi – objašnjava Mladen Đurević, šef proizvodnje.

U ovom preduzeću vjeruju da će biti poboljšani i uslovi u snabdijevanju drvnom sirovinom što je i osnovni uslov da bi u poslovnim knjigama bilježili uspjeh i opstali na probirljivom tržištu Evropske unije.

 

Izvor: RTRS