Нешто више од 400.000 Белгијанаца примило је ‘бициклистичку накнаду’ зато што на посао одлазе бициклом, а укупно је исплаћено око 93 милиона евра, преноси Јутарњи лист писање тамошњих медија.

Ради се о новчаним подстицајима које им исплаћују фирме у којима раде, а оне онда тај трошак одбијају од пореза. По истом принципу, грађани од пореза могу одбити сваку куповину или сервис везан уз одржавање бицикла.

Прошле је године ову ‘повластицу’ искористило око 406.000 Белгијанаца што је државу коштало око 93 милиона евра. Прије пет година број корисника је био за 30% нижи, свеукупно око 314.000 запослених, пише Брисел Тајмс.

Финансијска потпора није једина ствар која Белигијанце тјера да се бициклом возе на посао. Држава има велик проблем с саобраћајним чеповима па је и Удружење бициклиста покренуло разне акције којима би подстакли људе да окрећу педале.

Осим што се све више људи вози на посао бициклом, примјетан је и тренд раста пређене километраже. Прије пет година годишње би једна особа у просјеку прошла 944 километра, што је прошле године нарасло на 1.045 км.

‘Бициклистичке накнаде’ могу бити и прилично високе. Примјера ради, ако запослени живи 15 км далеко од фирме, ради 210 дана у години и прима максималну накнаду од 0,22 евра по километру, примиће годишњу компензацију од 1.386 евра.

 

Извор: Јутарњи лист