Никола Тесла преминуо је на Божић, 7. јануара 1943. године. Имао је 87 година и умро је у сну, од последица коронарне тромбозе. И те ноћи био је у свом апартману на 33. спрату хотела „Њујоркер“ у којем је провео последњих десет година живота. Сам и сиромашан. Данас, кад се толико поносимо његовим делом, често заборављамо колико се свет заправо огрешио о њега.

Ипак, вест о смрти генија је одјекнула светом. Теслино тело било је два дана изложено у познатој погребној сали на Медисон авенији. Људи су долазили да одају последњу почаст великом научнику, а у књигу жалости уписивали су се државни достојанственици, истакнуте јавне личности, пријатељи, познаници, али и обични људи који су му се дивили. Телеграми и изјаве саучешћа пристизали су из свих крајева света…

Комеморација је одржана 10. јануара. Градоначелник Њујорка Фјорело ла Гвардија прочитао је опроштајни говор који је написао Луј Адамич, словеначки писац, есејиста и преводилац.

„Овде, у Њујорку, прошле среде је у својој хотелској соби преминуо један човек. Звао се Никола Тесла. Умро је сиромашан, али је био један од најуспешнијих људи који су икад живели. Његова достигнућа су огромна, а како време пролази постајаће све већа…”.

За крај, Тесли су испуњене две жеље, да га сахране уз музику и то – Шубертову композицију „Аве Марија“ и као последњу „Тамо далеко“. Српску песму која је научника подсећала на далеку домовину одсвирао је његов велики пријатељ, виолиниста Златко Балаковић у пратњи хора „Слован“.

Опело је одржано у Катедрали Св. Јована Богослова, али један податак показује да ни тај последњи опроштај од славног научника није био достојанствен колико је заслужио.

– Епископ Дионисије из Манастира Св. Саве (поглавар СПЦ у САД) био је информисан о времену и месту сахране. Уместо да дође лично и одржи опело, послао је врло нерепрезентативног свештеника, необријаног и наизглед прљавог, кога је господин К. одмах отпустио. Претпоставља се да је епископ одбио да учествује због чињенице да је Теслино тело требало да буде кремирано – наводи Шарлота Мужар, дугогодишња секретарица дипломате и публицисте Саве Косановића, сина Теслине најмлађе сестре Марице, у званичном документу који је упутила Музеју Николе Тесле.

Урна са пепелом Николе Тесле данас стоји у Музеју Николе Тесле у Београду. И вероватно се нико данас, у јеку божићног славља, није сетио годишњице његове смрти.

 

Извор: Noizz.rs