Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković najavio je za septembar potpisivanje protokola sa Turističkom organizacijom Zlatibora čime bi turistima iz Srpske u narednoj sezoni bili obezbijeđeni povoljniji uslovi za boravak u tom turističkom centru Srbije.

-To je plod naše uspješne saradnje i nadam se da će ona biti nastavljena. Želimo da Zlatibor bude `srpska Antalija` jer sa milion noćenja dokazuje da ovaj centar ima sve uslove da bude prestonica turizma. Mi iz Srpske možemo da mnogo da naučimo kako se radi na Zlatiboru i oni nam daju dobar primjer – rekao je Srni Gluhaković koji je prisustvovao obilježavanju 125 godina organizovanog turizma na Zlatiboru.

Prema njegovim riječima, turisti i gosti koji dolaze na Zlatibor mogu da posjete i Andrićgrad u Republici Srpskoj što je veoma važno, ali da postoji problem kada je riječ o prelasku granice.

-Voz sa Mokre Gore ne može da dođe do Višegrada i to je najveći problem. Nadamo se da će mnogi shvatiti da je 20 do 30 hiljada turista koji dnevno boravi na Zlatiboru izazov ne samo za Srpsku već za cijelu BiH i da to treba da bude opomena da bismo brže rješavali to pitanje – naveo je Gluhaković.

On smatra da treba omogućiti brži prelazak granice za one koji žele da posjete ne samo Višegrad nego i Sarajevo, Trebinje, Tjentište, Sutjesku i mnoge druge destinacije.

 

Izvor: Nezavisne novine