Очување постојећих туристичких потенцијала, али и увођење новина у погледу развоја туризма, задаци су са којима се свакодневно суочава Туристичка организација општине Билећа, на челу са директором Николом Бајовићем.

Билећа је раскрсница путева који воде: источно Никшићу и Острогу, западно Берковићима, Стоцу и Мостару, сјеверно Гацку, Фочи и Вишеграду и јужно Требињу, Херцег Новом и Дубровнику. Овдје се сусрећу медитеранска и континентална кима, па управо због те чињенице Билећа важи за мјесто са најљепшим климатским условима у Републици Српској. Утицај аустроугарске и медитеранске архитектуре оставио је трага на зградама препознатљивим по карактеристичном детаљу – билећком камену. Један од објеката који наилази на одушевљење посјетилаца јесте касарна „Билећки борци“, која је у другој половини  двадесетог вијека била и Школа резервних официра пјешадије ЈНА. Основана давне 1956. године, сачувала је свој углед и репутацију, те важи за једну од најпрестижнијих школа „овакве врсте“ у Бившој Југославији. Подручје општине Билећа носи богатство вјерских објеката који се истичу снагом и љепотом градитељства.

Храм Светог Саве у центру Билеће: Фото: ХП

Неки од њих су: Црква Светог архангела Михаила смјештена у Трновом долу, гдје је према предању, војвода Влатко Вуковић причестио своју војску прије поласка на Косово, Саборна црква Светог Саве у улици Краља Александра, Црква Светог Василија Острошког у касарни “Билећки борци”. Међу значајнијим вјерским објектима на подручју града свакако је манастир Добрићево који се налази између Билеће и Требиња.

МАнастир Добрићево; Фото: ХП

Поред вјерског туризма, Билећко језеро као највећа вјештачка акумулација на Балкану чини Билећу више него интересантном дестинацијом, понајвише за туристе из Србије и Босне и Херцеговине. Готово да нема путника намјерника који, пролазећи кроз Билећу, неће застати импресиониран призором непрегледног пространства – Билећког језера.

Поглед на некрополу стећака и Билећко језеро; Фото: ХП

„У наредном периоду ћемо се трудити да Билећко језеро не буде више само потенцијал, већ да у потпуности искористимо његове љепоте. У плану нам је да организујемо обиласке језера чамцем, што до сада није била пракса. Такође, настојаћемо да у скорије вријеме урадимо промотивни видео гдје бисмо на једном мјесту представили све оно што Билећа нуди“ – казао је Бајовић.

У протеклој години, према подацима Завода за статистику Републике Српске, у општини Билећа евидентирано је око 4 000 ноћења. Ипак, Бајовић истиче како ови подаци нису у потпуности тачни, будући да велики број објеката ради на црно, не пријављујући госте, па је реална цифра барем два пута већа од ове приказане у јавности.

Билећа, премда мала општина која броји нешто мање од 11.000 становника, може се похвалити богатим културним, спортским, забавним садржајем. Да мјештани Билеће и те како држе до традиције и обичаја говори податак да КУД “Владимир Гаћиновић”, “ КУД “Зора Херцеговине” и удружење гуслара и епских пјесника “Војвода Влатко Вуковић” представљају овај крај на свим регионалним и међународним смотрама.

Сајам билећких производа и стваралаштва; Фото: ХП

„Имамо заиста велики број манифестација. Откако смо основани, број манифестација константно расте. Издвојио бих „Сајам билећких производа и стваралаштва“ и окупљање бивших питомаца Школе резервних официра пјешадије, којих дође око 1000 из свих земаља бивше Југославије и у Билећи проведу пар дана. Затим, имамо „Липа фест“ који је такође значајна манифестација која траје три дана и сваке године напредује све више и више. Ове године смо први пут организовали билећки полумаратон који је наишао на добар пријем самих грађана Билеће, учесника који су најавили да ће се увијек одазвати позиву и радити на промоцији Билеће, али и људи који су присуствовали дешавању“ – истакао је Никола.

Детаљ са Липа феста; Фото: Липа фест

Сарадња Туристичке организације Билећа са Туристичком организацијом Републике Српске је на завидном нивоу, о чему свједочи чињеница да готово увијек заједно посјећују сајмове и друге туристичке манифестације. Крајем 2017. године у Бања Луци је одржана конференција “Интегрисани туристички производ Републике Српске и актуелно законодавство у туризму Републике Српске” у којој су учешће узели представници Министарства трговине и туризма РС, ТОРС-а и локалних туристичких организација са простора читаве Републике Српске.

„Са ове конференције носим дивне утиске, будући да смо имали несвакидашњу прилику да се на једном мјесту упознамо са свим колегама из других градова. Сматрам да је од изузетног значаја заједничка сарадња, а што се тиче Туристичке организације Требиња подигли смо је на већи ниво у посљедњих годину дана. Имамо планове за још бољу сарадњу из разлога што доста туриста долази у Требиње, али они остају два – три дана. Њима је у интересу да им прошире понуду па да они могу остати и више дана. Требиње има богату понуду, али све се може обићи у кратком периоду. Добра би била идеја оснивања једне туристичке организације за цијелу Херцеговину, која би имала своје огранке у свим градовима Херцеговине“ – закључио је Бајовић.

Дефиле бивших полазника ШРОП кроз центар Билеће, Фото: Срна

Наредни корак ка напретку туризма у Билећи јесте отварање туристичког инфо центра, који би, како Никола каже, бројним туристима понудио све потребне информације и заинтересовао их за локације које обавезно требају посјетити током свог боравка.

„Свједоци смо да кроз Билећу прође велики број људи који иду даље на одмор, будући да је ово најкраћи пут до Црне Горе из централне Србије, а на нама је да пронађемо начин да их задржимо овдје. Имамо и идеалну локацију за постављање туристичког инфо центра, то је акропола стећака на обали Билећког језера код ресторана „Језеро“ који се свакако издваја у туристичкој понуди општине Билећа“ – наглашава Никола, уз напомену да овим поступком желе анимирати и домаће становништво да се посвете некој кућној радиности, да праве сувенире које би могли пласирати туристима.

Крајем фебруара, Туристичку организацију Билеће очекује учешће на важном сајму изложбеног карактера. Ријеч је о „Београдском сајму туризма“, једној од најуспјешнијих манифестација у региону. Београдски сајам сваке године на неколико дана постаје „свијет у малом“, али и привредна манифестација која окупља на десетине хиљада посјетилаца.

Љетна башта ресторана Језеро у Билећи; Фото: ХП

„Већ традиционално, сваке године идемо заједно са мљекаром „Пађени“ и „Љекобиљем“. Носимо производе карактеристичне за Билећу, љековито биље као симбол града али и сир и кајмак мљекаре „Пађени“ који обожавају сви који су имали прилику да га пробају. Сајам траје пет дана и укључује разна дешавања. Потрудићемо се да овом приликом представимо и „Липа фест“, па се можда тамо препозна и његов потенцијал“ – говори Никола и додаје да постоје индиције да ће, поред поменутог, узети учешће и на „Београдском манифесту“, великом фестивалу манифестација, дегустација и дестинација на Калемегдану.

 

Јелена Драпић / Херцеговина Промо, јануар 2018.