Najuglednija svjetska web platforma za turistička putovanja, popularni TripAdvisor (tripadvisor.com) sakuplja recenzije gosti za brojne lokacije na svijetu i jedan je od najčešće korištenih informatora u svijetu turizma.

Našu posljednju analizu ocjenjivanja sa portala TripAdvisor znamenitosti, hotelske i gastro ponude Trebinja, koje iz godine u godinu obara turističke rekorde, objavili smo u novembru 2015. godine (link OVDJE), a gotovo dvije godine kasnije pojavili su se novi sadržaji u najjužnijem gradu Srpske te se i lista donekle izmjenila, a mi vam donosimo pregled najbolje ocjenjenih restorana, hotela i mjesta koja turisti žele posjetiti.

Globalni trend je da internet preuzima primat kada su u pitanju organizacije individualnih i grupnih putovanja, a lakoća dostupnosti informacija, posebno uz pomoć specijalizovanih sajtova uzrokuje da upravo internet postaje ključno mjesto odluke potencijalnog turiste koje mjesto odabrati za putovanje, gdje rezervisati smještaj, šta obići… Iz tog razloga svi koji su posvećeni turizmu itekako uvažavaju „sud posjetilaca“ i povratne informacije koje oni ostavljaju na relevantnim web platformama.

tripadvisorU nastavku donosimo rang listu najinteresantnijih objekata i lokacija u Trebinju po ocjenama posjetilaca portala TripAdvisor, razvrstanih po kategorijama.

„MJESTA ZA POSJETITI“

U kategoriji „Šta posjetiti“ najviše ocjene turista dobila je Vinarija Podruma Vukoje (sa prosječnom ocjenom 5,0), dok je u tzv. „rankingu“ ukupno zauzela petu poziciju zbog manjeg broja ukupnih recenzija. Prvi po „tripadvisor rankingu“ je lokalitet Crkvine i manastir Hercegovačka Gračanica, koji je već nekoliko godina najinteresantniji lokalitet turistima u istočnoj Hercegovini,  a slijedi ga manastir Tvrdoš i Arslanagića (Perovića) most u Trebinju.

Zanimljivo je da je sa četiri recenzije na 13. poziciji novootvoreni Aqua i dino park u Gradu sunca, koji će zasigurno napredovati na listi kako vrijeme bude odmicalo.

Manastir Hercegovačka Gračanici na Crkvini kod Trebinja

Kompletan „Tripadvisor ranking“ u kategoriji :

 

  1. Hercegovačka Gračanica

2. Manastir Tvrdoš

3. Arslanagića most

4. Stari grad u Trebinju

5. Vinarija Vukoje

6. Muzej Hercegovine

7. Hram Preobraženja Gospodnjeg

8. Vinarija manastira Tvrdoš

9. Turistička organizacija Grada Trebinja

10. Tvrđava Strač …

(kompletnu listu pogledajte na linku OVDJE)

 

RESTORANI

Kada su u pitanju restorani, na vrhu liste, po ocjenama posjetilaca TripAdvisor-a, su se izdvojili restoran Studenac i Vinska Galerija Vukoje (sa prosječnom ocjenom 4,62 za oba restorana). Restoran Studenac prednjači po broju postavljenih recenzija (142), dok se Vinska Galerija Vukoje na TripAdviserov-oj listi pojavljuje pod dva imena za isti objekat – Vinska Galerija (25 recenzije) i Restoran Vukoje (102 recenzije). Među prvih pet najbolje ocjenjenih restorana našli su se još restorani Stara Hercegovina, Senso Sesto i restoran Tarana.

Zanimljivo je da je najviše ocjene posjetilaca TripAdvisor-a u podkategoriji „Coffe and tea“ dobio hotel Platani, sa svojom ljetnom baštom, dok je u podkategoriji „Bakery“ najbolje ocjenjena Pizzeria L’Sashon.

Restoran Vinska galerija Vukoje u Trebinju, Foto: Podrumi Vukoje 1982

Kompletan „Tripadvisor ranking“ u kategoriji :

  1. Restoran Studenac

2. Restoran Vukoje

3. Stara Hercegovina

4. SensoSesto

5. Restoran Tarana

6. Hedonija

7. Restoran MG

8. Restoran Brana Gorica

9. Restoran Tarana Plus …

(kompletnu listu pogledajte na linku OVDJE)

 

HOTELI

U Trebinju je u posljednjih nekoliko godina otvoreno nekoliko hotela koji su značajno obogatili turističku ponudu grada i regije. Kada su u pitanju ocjene i utisci na web platformi TripAdvisor još uvijek nisu svi otvoreni hoteli prikupili odgovarajući broj recenzija i vremenski su nedovoljno dugo na listi da bi bili rangirani. I na ovoj listi je došlo do izmjena u odnosu na period iz novembra 2015. kada su svega četiri hotela bila rangirana na TripAdvisdor-u.

Trenutno je prvi na TripAdviser-ovoj listi hotel Nar, sa 40 recenzija i odličnom prosječnom ocjenom 4,5. Među prvih pet najbolje ocjenjenih hotela je ušao i novootvoreni SL Industry hotel, sa 10 recenzija. Inače, cijena smještaja za trenutno aktuelni period (oktobar) u Trebinju kreće se od 59 do 96 KM za noćenje za dvije osobe.

Na TripAdviser-ovu listu hotela nisu ušli moteli i pansioni, kao manji smještajni objekti.

Hotel Nar, Foto: booking.com

Kompletan „Tripadvisor ranking“ u kategoriji :

  1. Hotel Nar

2. Hotel Platani

3. SL Industry hotel

4. Hotel Bellevue

5. Hotel In

6. Hotel Leotar

(kompletnu listu pogledajte na linku OVDJE)

 

 

Izvor: tripadvisor.com

HP, oktobar 2017.