Olimpijska ljepotica Jahorina ove godine je pravi magnet za turiste i najatraktivnija destinacija u RS, a pune su i skijaške staze na Kozari i Vlašiću.

Iz Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ poručuju da predstojećeg vikenda očekuju više od 5.000 posjetilaca, među kojima će, osim domaćih, biti i gosti iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Poljske.

– Kapaciteti su u potpunosti popunjeni, kako u hotelskom smještaju, tako i u vikend kućama i apartmanima. Oni koji nisu uspjeli da rezervišu smještaj za predstojeći vikend moći će to uraditi od 17. februara, kada će biti dovoljno raspoloživih kapaciteta – kažu u Olimpijskom centru.

Dodali su da će zahvaljujući trenutnoj visini prirodnog snijega i proizvodnji vještačkog zimska sezona biti produžena u odnosu na prethodne, te da će cijene smještaja i ski-karata u martu biti niže. Od danas se očekuje sunčanije vrijeme, što će stvoriti najljepši planinski ambijent u ovoj sezoni, a u „Jahorini“ ističu da su putevi do planine prohodni te da ulažu maksimalne napore kako bi bio obezbijeđen parking prostor za goste.

U Turističkoj organizaciji RS (TORS) kažu da posjetioci, osim Jahorine, rado posjećuju i Kozaru, a atraktivne su i siti brejk destinacije Banjaluka, Trebinje i Višegrad.

– Banjski centri takođe su popularni, kako za domaće, tako i za strane turiste, a bogati izvori mineralnih, termalnih i termomineralnih voda idealni su za liječenje – kažu u TORS-u i ističu da u banjskom turizmu prednjači zdravstveno-turistički centar Banja Vrućica.

– Izdvajamo i etno-sela Stanišići kod Bijeljine i Kotromanićevo kod Doboja, gdje ove zime boravi veliki broj gostiju – rekli su u TORS-u.

U Planinarskom skijaškom društvu „Ljubijski rudar“, koje održava staze na planini Kozari, kažu da najviše ljubitelja skijanja dolazi tokom vikenda.

– Ski-oprema je povoljna i košta 15 KM, dnevna karta za ski-lift u terminu od 13 do 16 časova iznosi 10 KM, a između 10 i 16 časova ski-karta košta 15 KM – rekao je član ovog društva Milan Kojić.

U ugostiteljskim objektima na Kozari ističu da su sa snijegom, koji je pao proteklih dana, stigli i gosti, a ruke zadovoljno trljaju i ugostitelji na planini Vlašić, gdje je kapacitet jednog od najekskluzivnijih hotela popunjen za naredna tri vikenda.

– Na skijanje dolaze uglavnom porodice koje uzimaju petodnevne aranžmane – rekao je recepcioner vlašićkog hotela Aldin Maglić i dodao da cijena noćenja sa doručkom za dvije osobe u ovom hotelu košta između 395 KM i 800 KM.

Znamenitosti

Posjećujući siti brejk destinacije turisti mogu uživati u

razgledanju Andrićgrada, tvrđave Kastel, Višegradske ćuprije, Arslanagića – Perovića mosta, Muzeja Hercegovine i spomen-učionice Ive Andrića.

– Atraktivni su i obilasci brojnih vjerskih objekata kao što su manastir Svetog Ilije u Krupi na Vrbasu, Hercegovačka Gračanica, Tvrdoš, Petropavlov i drugi – ističu u TORS-u.

Izvor: Glas Srpske