“Bio je uvjeren da ćemo ih unakaziti. Ja ćutim, ne dišem. Nisam prvi put trpio njegove izlive bijesa”

Prije 18 godina fudbalska koplja su ukrstile reprezentacije tadašnje SR Jugoslavije i Hrvatske. Samo nekoliko godina poslije završetka rata na ovim prostorima, te dvije utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvesntvo 2000. nosile su nezapamćen naboj.

Utakmica u Beogradu odigrana je 0:0. Blago razočaranje poslije takvog rezultata nisu mogli da sakriju ni jedni, ni drugi. Srpski fudbaleri jer su igrali na domaćem terenu, a Hrvati jer su bili zvanično treći na svijetu. Briljirao je kao i uvijek trener “vatrenih” Ćiro Blažević:

“Pa šta ste vi očekivali?! Izvukli ste neriješeno protiv treće reprezentacije svijeta (Hrvati godinu dana ranije uzeli bronzu na SP u Francuskoj, prim. aut.). To je dobar rezultat za vas”.

Nekoliko dana uoči meča rekao je da će se objesiti o stativu ako ne pobjedi Jugoslaviju iz drugog pokušaja. Na dan utakmice spuštao je loptu: „Moram vam reći da se mnogo plašim”.

„Trener svih trenera” dosta godina kasnije ipak je priznao: “Poslije 0:0 u Beogradu pozvao me Franjo Tuđman i rekao: Gdje si, gubitniče?! J…m li ti majku bosansku!”

Bio je uveren da ćemo ih unakaziti. Ja ćutim, ne dišem. Nisam prvi put trpio njegove izlive bijesa. A u Zagrebu je atmosferu nepotrebno palio jedan spiker, mislim da se danas na televiziji bavi poljoprivredom. Palio je raju i to mi je strašno smetalo. I mene je zarazio vjerom da ćemo im dati tri do četiri komada”, prepričavao je Ćiro Blažević.

Izvor: nedeljnik.rs

Facebook komentari

komentar