Okružen planinskim prevojima bijele boje i plavim Jadranom, Trst je prepun užurbanih i nasmijanih ljudi. Lakoća razigranosti tipična je za mediteranski duh kome se kontinentalci neizmjerno i skriveno dive.

 

Sve to i još mnogo toga skriveno je među ulicama koje se spuštaju ka rivi, a kojima jure kolone vozila i vespi. I po koji „topolino“, originalni „fićo“ iz šezdesetih godina prošlog vijeka.

Boje, mirisi, autentične zgrade, trgovi, pješačka zona, izlozi, slastičarne, male prodavnice suvenira, restorani – sve je tu. Italijani vikend koriste za opuštanja, okupljanja i druženja, što se na svakom koraku vidi. Sve bašte budu pune, uz zapažanje da u kafeterijama ne sjede mladi, već odrasli ljudi. Naročito su popularni barovi sa tradicijom, poput Osterija de libero, koji jedva da se promijenio za stotinu godina.

Najbolji espreso ne smije da se propusti, kažu mnogi koji su bili u Trstu, a najviše prija sa pjenom od mlijeka, ali je ponuda takva i tolika da je grijeh bilo šta izdvajati.

Poslijepodnevne časove Tršćani posvećuju ručku i bukvalno svi restorani tad budu prepuni. Kuhinja Trsta je izmiješana, kao i njegovo stanovništvo. Na većini jelovnika obilje ribljih specijaliteta i lokalno crno vino „terano“, napravljeno od grožđa koje se gaji samo u krečnjačkim planinskim krajevima.

Na putu za Marimar možete obići i svjetionik – Faro dela vitorija. Ovaj svjetionik, pored toga što osvjetljava Tršćanski zaliv, je i spomen palim borcima u Prvom svjetskom ratu.

Grad na plavom Jadranu može se pohvaliti i sa preko deset muzeja i brojnim galerijama, crkvama, značajnim institucijama, mada je za naše ljude i dalje glavna asocijacija na kupovinu.

Razloga da se dođe u ovaj grad ima mnogo. Ovdje su boravili i brojni strani pisci. Sve je tako prijatno u Trstu, urezuje se u pamćenje, zavodi. Ciao, ci vediamo alla prossima!!

 

Šoping

Nekada se u Trst išlo po farmerke, cipele i na espreso. Italija je i dalje kao što je bila, garderoba je vrhunskog kvaliteta i dizajna, espreso klizi niz grlo, ali se više ne šopinguje u Trstu, već u ekskluzivnim autletima u blizini Trsta i Venecije. Tamo ćete pronaći garderobu svjetski poznatih marki po najpovoljnijim cijenama, jer je roba tokom cijele godine na sniženju. Nostalgičari mogu svratiti i do Trsta.

Usluge                                     Cijene

Prenoćište                              od 50 KM

Ručak u restoranu                     30 KM

Kafa                                               2 KM

Sok                                                5 KM

 

 

Izvor: Glas Srpske