Iako krompir svoje porijeklo vuče iz Južne Amerike, sa obronaka Anda, i u Evropu je stigao tek u XVI vijeku teško da ćete nekog Hercegovca uvjeriti da „krtola“ u našim krajevima nije odvajkada.

 

 

Ova biljka je toliko u upotrebi u ovim krajevima, da je gotovo nemoguće zamisliti tradicionalnu kuhinju bez njega. Bilo na koji način da se pripremi, krompir predstavlja najčešće zastupljeno povrće u ishrani ljudi ovoga kraja i omiljeni prilog, a ponekad se na trpezi nađe i kao glavno jelo.

 

Definitivno kultno, a ujedno i jedno od najjednostavnijih, jela od krompira jesu popularne „pole“. Starinske pole oduševljavaju ljubitelje krompira zbog jednostavnosti i zbog toga što odlično idu uz raskošnu mesnu trpezu, kao i uz druge vrste povrća, ali su odlične i u jednostavnim i štedljivim kombinacijama sa sirom i slaninom, te same uz raznovrsnu svježu salatu. Glavna komponenta ovog jela je krompir, obično srednje veličine koji se dobro opere i razreže na polovine. Ovako pripremljen krompir na razrezanoj površini stvara skrobni sok koji je idealna podloga za nanošenje soli, bilo da se odlučite za kuhinjsku ili čak krupnu morsku so. Najbolje je ovako pripremljen krompir peći u „vatrenom“ šporetu kakav su praktikovala stara hercegovačka domaćinstva (ostao je nadaleko poznat „Smederevac“ – šporet na čvrsta goriva proizveden u ovom srpskom gradu), mada neće biti greške ni ako ga pečete u prethodno zagrijanoj rerni električnog šporeta. Ovako pripremljenim polama u toku ili prije pečenja možete dodati maslac (maslo), slaninu ili ga čak začiniti grančicom ružmarina.

 

Pečene pole su se jele zajedno sa korom, a uz dodatak nekog od hercegovačkih sireva ili kajmaka (onaj iz mijeha mu svakako najbolje pristaje) predstavljaju jednostavno ali dovoljno slasno jelo koje će u vama probuditi duh starih vremena.

 

 

B.S. , Hercegovina Promo, jul 2014.