Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslaviće u nedjelju (7.juna) praznik Silaska Svetog Duha na apostole – Duhovi, kao uspomenu na početak stvaranja Hristove crkve na zemlji i dan kada su apostoli, nadahnuti novom snagom i novom vjerom, započeli hrišćansku propovijed.

Duhovi se kao i Vaskrs i Božić slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obilježeni i Duhovski ponedeljak i Duhovski utorak. Ovaj praznik slavi se pedesetog dana po Vaskrsenju i desetog dana po Vaznesenju Hristovom. Praznik je poznat i kao Pedesetnica, Trojčindan ili Trojice, jer slavi Sveto trojstvo – Boga Oca, Sina i Duha Svetoga.

Na praznik Silaska Svetog Duha na Apostole tradicionalno se održava Trojičidanski sabor kod manastira Dobrićevo. Ovaj sabor koji je obnovio, poslije višedecenijskog prekida, iguman Dobrićevski visokoprepodobni arhimandrit o.Simeon Biberdžić ove godine zbog virusa korona biće održan uz poštovanje svih propisanih mjera.

Sveta liturgija kod manastira Dobrićevo biće služena od 8:30 časova. Nakon liturgije predstaviće se prošlogodišnji pobjednici sabora, Udruženje guslara i epskih pjesnika „Vojvoda Vlatko Vuković“. Ove godine neće biti održan takmičarski dio programa.

„Htjeli smo da obilježimo ovaj veliki praznik što ćemo i uraditi uz poštovanje svih propisanih mjera. Zamolićemo sve vjernike da poštuju propisanu distancu. Najvažnije je da ne prekidamo duh saborovanja i da se održi tradicija okupljanja kod manastira Dobrićevo i u ovim teškim vremenima“, kažu organizatori.

Sabor se održava u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, a pod pokroviteljstvom opštine Bileća.

Podsjećamo da se manastir Dobrićevo prvobitno nalazio pokraj same rijeke Trebišnjice u Dobrićevskom selu. Godine 1967, u ono vrijeme skupim i veoma složenim zahvatom prenesen je na sadašnju lokaciju. Prenošenje je izvršeno u okviru projekta spasavanja spomenika kulture i umjetnosti iz potopljenog područja rijeke Trebišnjice. Manastir Dobrićevo svojom arhitekturom i živopisom spada u red najznačajnijih srpskih srednjovjekovnih manastira.

U dugoj i burnoj istoriji manastir je bio centar duhovnosti i pismenosti, a istovremeno je služio i kao mjesto pomirenja zavađenih naroda i plemena.

Među naročitim manastirskim svetinjama koje privlače pažnju brojnih posjetilaca su čudotvorne mošti nepoznatog Svetitelja, kao i freska Tajne Večere.

 

 

 

Izvor: Radio Bileća