U podnožju planine Maglić, na 1520 metara nadmorske visine, leži jedan od posljednjih dragulja netaknute prirode, u svoj svojoj smaragdno zelenoj ljepoti.

Doći do samog jezera i nije baš tako lako. Ako krenete sa Tjentišta terenskim vozilima u pravcu prašume Perućice, “baciti pogled” na tu poslednju divlju i neobuzdanu ljepoticu u Evropi je neprocjenjivo. Put se dalje nastavlja do Prijevora, gdje nakon jedne lagane dvočasovne šetnje sa Prijevora do Suve Jezerine i osrednje teškog polučasovnog uspona u završnici, stižete do jezera.


A prizor koji u tom trenutku ugledate definitivno plijeni i zajedno sa tim utiskom nestaje i poslednji trag umora i napora koji ste uložili u proteklih par sati dolaska, jer shvatite da je vrijedilo truda!

Ogromno kristalno čisto i modro zeleno jezero, u čijoj se površini kao u ogledalu narcisoidno ogleda vijenac planina. Prizor kao iz švajcarskih Alpa!

Sam pogled na lanac planina koje okružuju jezero nameće utisak kao da ovi impozantni divovi, dok stoje onako nadnešeni nad jezerom, imaju ulogu vječitih čuvara koji svojim njedrima štite i skrivaju ovaj netaknuti dragulj prirode.

Maglić, Bioč, Volujak, sve sami gorostasi od preko 2000 metara!

Trnovačko jezero i okolina jezera nudi neiscrpne mogućnosti višednevnih planinarskih tura i uspona na više vrhova, od kojih je svakako uspon na Maglić, kao najviši vrh BiH sa svojih 2386 metara nadmorske visine najatraktivniji. Staza koja vodi sa jezera do njegovog vrha je ujedno i jedan od najlakših smjerova penjanja na Maglić, tako da većina zaljubljenika u vrhove upravo najčešće i koristi ovaj pravac.

Prosječna temperatura jezera u toku ljetnih mjeseci, bez obzira što se nalazi na 1520 mnv, iznosi ugodnih 20-ak i više °C, što vam, pored jakog planinskog sunca, omogućava cjelodnevno kupanje i osvježenje.

Samo jezero je takođe prebogato ribom, tako da su i ribolovačke mogućnosti neiscrpne (naravno uz uredno plaćene dozvole lokalnom čuvaru), a u toku ljetne turističke sezone jezero posjeti, obiđe i boravi na odmoru, više stotina turista, kampera i ljubitelja prirode.

HP, april 2017.

(Izvor: pkencijan.com)