Ministar saoraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je danas u Trebinju da će iduće godine biti rekonstruisan magistralni put Trebinje-LJubinje, navodeći da je vrijednost ovog projekta 12,5 miliona KM.


Trninić je pojasnio da će rekonstrukcija kritičnih dijelova ovog puta biti realizovana u dvije faze.

„Rekonstrukcija će se raditi tamo gdje je neophodno od Trebinja do entitetske granice, gdje bude potrebno gradićemo i tri trake. Prva faza je 6,5 miliona KM i to počinjemo vrlo brzo“, istakao je Trninić, koji je sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem razgovarao o projektima koji će biti realizovani na području Hercegovine.

Trninić je naglasio da je mnogo urađeno i kada je riječ o projektu puta Foča-Šćepan Polje.

„Projektna dokumentacija je već urađena, a sada se radi eksproprijacija i sa Evropskom bankom i razvoj za obnovu razgovaramo o obezbjeđivanju oko 70 miliona evra“, rekao je Trninić.

On je napomenuo da najveći problem predstavlja nepostojanje sporazuma za izgradnju mosta između BiH i Crne Gore.

„Usaglašen je nacrt sporazuma, ali Savjet ministara u tehničkom mandatu još nije obezbijedio sredstva, to je njihova nadležnost, nekih četiri miliona evra“, ističe Trninić.

On je rekao da je put Nevesinje-Berkovići u fazi realizacije, ali još nije završena eksproprijacija.

„U planove će biti uvršten i put Nevesinje-Mostar“, dodao je Trninić.

Trninić i Ćurić razgovarali su i o projektu velike obilaznice u Trebinju.

Đurić je rekao da je sve spremno za početak radova puta za Dubrovnik ka Gradu Sunca.

„Izdvojena su sredstva planirana u ovoj i sljedećoj godini, a u narednom periodu očekujemo i nastavak od Grada Sunca prema Mostaru“, istakao je Ćurić.

 

 

Izvor: SRNA