Podsjećamo vas na naš tekst iz novembra 2015. godine.

Globalno gledano ljudi nikada više u istoriji nisu putovali, a trend razvoja turizma sve više uključuje posjete i mjestima koja nisu turistički “brendirana” i ne nalaze se visoko na listama razvijenih turističkih destinacija. Ovakav trend pogoduje i razvoju turizma u istočnoj Hercegovini, gdje još uvijek turističku infrastrukturu imamo na izuzetno niskom nivou.

Svakako da Trebinje prednjači kao najpoželjnija destinacija regije i deklarativno već deceniju unazad lokalne vlasti su određene ka daljem razvoju turizma. Učinjeni su pomaci po ovom pitanju te se iz godine u godinu povećava broj posjeta i noćenja. Istini za volju sa izuzetno male osnovice nije ni teško praviti procentualne pomake naprijed, ali situacija se očigledno po ovom pitanju popravlja, a najavljeni turistički projekti mogli bi Trebinje naglo da podignu na listi regionalnih turističkih atrakcija.

Tradicionalne turističke agencije globalno su izgubile primat u organizaciji individualnih putovanja, a njihovo mjesto zauzima internet – koji lakoćom dostupnosti informacija i uz pomoć specijalizovanih sajtova počinje da predstavlja ključno mjesto odluke potencijalnog turiste koje mjesto odabrati za putovanje, gdje rezervisati smještaj, šta obići …

 

Tripadvisor je vodeći svjetski putnički web portal, a mi smo analizirali kako su posjetioci Trebinja ocjenili ovu destinaciju i šta je bilo vrijedno pažnje posjetiti u ovom gradu.

Da bi se uporedili sa relevantnim turističkim centrima u okruženju i analizirali koliko smo visoko na listi poželjnih destinacija donosimo listu gradova sa brojem povratnih informacija (review) posjetilaca, koji može u dobroj mjeri da oslika broj posjetilaca, bar onih koji prate globalne turističke trendove (procentualno su to najviše gosti iz inostranstva).

Dubrovnik, kao jedna od najvećih turističkih atrakcija bivše Jugoslavije, na Tripadvisor-u ima 135.483 review-a, koji su razvrstani na kategorije mjesta za noćenje, restorana, “šta posjetiti” itd. Mostar je sakupio ukupno 10.838 ocjena, Međugorje 3.287, dok je Banjaluka sakupila 1.240 povratnih turističkih informacija.

Trebinje ima ukupno 651 review, i to 283 koja se odnose na mjesta za noćenje i smještaj, 176 koja se odnose na kategoriju “šta raditi/posjetiti”, dok se 189 povratnih informacija odnosi na restorane. Da ovo i nije tako loš rezultat kako se na prvi pogled čini u poređenju sa gore spomenutim gradovima, govori i podatak da npr. Vrnjačka Banja, destinacija koja je turistički interesantna već decenijama (doduše uglavnom domaćim turistima) ima svega 271 ocjenu.

Ovo je podatak koji može da posluži odgovornima za razvoj turizma gdje je Trebinje trenutno na globalnoj turističkoj mapi i u poređenju sa drugim destinacijama u regiji.

tripadvisor

U nastavku donosimo rang listu najinteresantnijih objekata i lokacija u Trebinju po ocjenama posjetilaca Tripadvisor-a, razvrstanih po kategorijama.

 

“ŠTA POSJETITI”:

1.Hercegovačka Gračanica

2.Manastir Tvrdoš

3.Arslanagića most

4.Hram Preobraženja Gospodnjeg

5.Vinarija manastira Tvrdoš

6.Vinarija Vukoje

7.Muzej Hercegovine …

 

RESTORANI:

1.Restoran Vukoje

2.Restoran Studenac

3.Vinska galerija (po ocjenama je očigledno da se odnosi na objekat pod rednim brojem 1.)

4.Hotel Platani

5.SensoSesto

6.Restoran Stara Hercegovina

7.Restoran Stari grad …

 

HOTELI (ukupno 4 na listi):

1.Hotel Platani

2.Hotel Bellevue

3.Hotel In

4.Hotel Leotar

 

BED & BREAKFAST (4 ocjenjena):

1.Motel Aćimović

2.Hotel Nar

3.Hotel Porto Bello

4.Hotel Viv

 

 

Izvor: tripadvisor.com

Bojan S. / HP, novembar 2015.