Na plantažama preduzeća Popovo polje u toku je izgradnja savremene hladnjače, koja će omogućiti skladištenje i čuvanje jabuka i drugog voća po najsvremenijim standardima.

Savremena hladnjača trebalo bi da bude u funkciji početkom septembra. Komore su projektovane za skladištenje 5.000 tona voća, a savremena tehnologija omogućiće čuvanje na duži vremenski period nego dosada. Bez ovakvog sistema za čuvanje i odlaganje voća, ističu u preduzeću Popovo polje, ne bi bilo moguće povećanje proizvodnje i izvoza.

Već su sagrađeni temelji i osnova najsavremenije hladnjače u ovom dijelu Republike Srpske. Nakon postavljanja konstrukcije, koja se ovih dana doprema, biće instalirana najsavremnija oprema za čuvanje voća.

– Ova komora bi trebala da osigura izvoz dobre, kvalitetne jabuke. Kapaciteti su do sada osiguravali skladištenje naše proizvodnje, ove godine se povećao prinos i narednih godina biće višestruko uvećan, a ovo je dovoljno za skaldištenje naredne dvije do tri godine – kaže Dragiša Bašić, rukovodilac voćarske proizvodnje

 

slusaj-radio-padrino

Hladnjača je prvenstveno namijenjena za skladištenje jabuka. Ove godine očekuje se rod vrhunskog kvaliteta, od ukupno oko tri tone. Osim kasnih sorti jabuka, u novim komorama na kratko, će se čuvati i grožđe. U Popovom polju ove godine očekuju rekordan prinos, vrhunskog kvaliteta.

– Hladnjača će puno značiti, jer se ne može bez toga zamisliti nijedna ozbiljnija proizvodnja. Očekujemo prinos od oko 60 vagona grožđa na 70 hektara – kaže Radenko Ilić, rukovodilac vinogradarske proizvodnje.

Preduzeće Popovo polje izgradnju hladnjače finansira iz vlastitih sredstava. Predviđeno je i širenje tog sistema po fazama, koje će pratiti širenje nasada i proizvodnje. Ovo preduzeće je lider u voćarskoj proizvodnji, a 85 odsto proizvoda se izvozi. Kompletni zasadi na njihovim plantažama nalaze se pod sistemom Global gap standarda koji garantuje visok kvalitet i omogućuje izvoz na strano tržište.

Izvor: RTRS , Foto: screenshot

voćari,trebinje,popovo polje,hladnjača