На плантажама предузећа Попово поље у току је изградња савремене хладњаче, која ће омогућити складиштење и чување јабука и другог воћа по најсвременијим стандардима.

Савремена хладњача требало би да буде у функцији почетком септембра. Коморе су пројектоване за складиштење 5.000 тона воћа, а савремена технологија омогућиће чување на дужи временски период него досада. Без оваквог система за чување и одлагање воћа, истичу у предузећу Попово поље, не би било могуће повећање производње и извоза.

Већ су саграђени темељи и основа најсавременије хладњаче у овом дијелу Републике Српске. Након постављања конструкције, која се ових дана допрема, биће инсталирана најсавремнија опрема за чување воћа.

– Ова комора би требала да осигура извоз добре, квалитетне јабуке. Капацитети су до сада осигуравали складиштење наше производње, ове године се повећао принос и наредних година биће вишеструко увећан, а ово је довољно за скалдиштење наредне двије до три године – каже Драгиша Башић, руководилац воћарске производње

 

slusaj-radio-padrino

Хладњача је првенствено намијењена за складиштење јабука. Ове године очекује се род врхунског квалитета, од укупно око три тоне. Осим касних сорти јабука, у новим коморама на кратко, ће се чувати и грожђе. У Поповом пољу ове године очекују рекордан принос, врхунског квалитета.

– Хладњача ће пуно значити, јер се не може без тога замислити ниједна озбиљнија производња. Очекујемо принос од око 60 вагона грожђа на 70 хектара – каже Раденко Илић, руководилац виноградарске производње.

Предузеће Попово поље изградњу хладњаче финансира из властитих средстава. Предвиђено је и ширење тог система по фазама, које ће пратити ширење насада и производње. Ово предузеће је лидер у воћарској производњи, а 85 одсто производа се извози. Комплетни засади на њиховим плантажама налазе се под системом Глобал гап стандарда који гарантује висок квалитет и омогућује извоз на страно тржиште.

Извор: РТРС , Фото: screenshot

воћари,требиње,попово поље,хладњача