Ватрогасна јединица Требиње ускоро ће бити богатија за једно возило са дуплом кабином и уређајем помоћу којег ће извлачити дим из унутрашњих просторија, потврдио је Срни командир Ватрогасне јединице Требиње Трипо Ћук.

Средства за ове инвестиције обезбиједиће Ватрогасни савез Републике Српске, а уколико буде потребно у финасирању ће учествовати и Град Требиње.

Ћук каже да ће возило, којим ће моћи да иде на терен цијела смјена од седам људи, служити за гашење пожара у урбаном дијелу, али и на осталом подручју града од 858 километара квадратних.

Он истиче да ће ових дана бити расписан тендер за набавку уређаја „димовук“ који ће ватрогасцима много олакшати рад.

Требињски ватрогасци из године у годину борбу воде са великим пожарима, а овогодишња сезона је, како кажу, била најтежа у протеклих 25 година, током које су за непуна три мјесеца имали 215 пожара на отвореном простору и бранили 44 села, али и град.

Ћук истиче да им је највећи успјех што није било људских жртава, те што су одбранили куће које су биле опкољене пламеном, а породицама сачували дуго стицану имовину.

Он подсјећа да од 8. маја до 7. септембра није пала ни капи кише, те да је за ватрогасце посебно алармантно било од 15. јуна до 7. септембра када су кућама врло ријетко ишли.

„На почетку сезоне, источно од града на подручју Голо брдо избио је пожар који се брзо разбуктао и ушао је рејон брда Црквина и око приградског насеља Гучине гдје се налази црногорична шума“, каже Ћук и додаје да би сигурно дошло до исељавања једног броја домаћинстава да екипе нису били стално на терену и даноноћно гасиле ватру.

Требињским ватрогасцима помагали су и припадници Цивилне заштите Града, Хидроелектрана на Требишњици, шумари, добровољно ватрогасно друштво „Ластва“, а једно вријеме је у граду био стациониран и хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске који је извиђао терен.

„Осим примарне борбе са пожарима Ватрогасна јединица водила је борбу и против суше па су допремили више од 1.000 цистерни воде у она подручја који нису покривена водоводном мрежом и остала су без питке воде“, каже Ћук.

Он додаје да су пред Ватрогасном јединицом три основа задатка за наредни период – санација опреме, која је и до 40 одсто уништена, поправка технике и уређење територије.

Да би што спремнији дочекали сљедећу сезону ватрогасци ових дана просијецају путеве, оспособљавају стазе, поправљају и санирају чатрње, те раде противпожарне појасеве око важнијих објеката у граду.

Ћук каже да сљедеће године очекују и помоћ од Удружења „Херцеговац“ из Торонта које је спремно да обезбиједи дио опреме и на тај начин помогне херцеговачким ватрогасцима.

Извор: Срна