Rekonstrukcija zidina Starog grada u Trebinju, započeta prije par godina, nastavlja se ovih dana u cilju da najstarije gradsko jezgro dobije atraktivniji i funkcionalniji izgled.

Pripremni radovi na prvoj fazi popločavanja su počeli, a biće izvođeni na osovinskoj pješačkoj zoni Kastela – na oko 150 dužnih metara od južne kapije do skretanja prema Muzeju Hercegovine, a u aktuelnoj fazi radiće se infrastrukturni zahvati prema istoku .

Aktuelni radovi u Starom gradu

Trebinjski arhitekta Ninoslav Ilić, postdiplomac bečkog univerziteta, autor je idejnog projekta obnove starog jezgra grada.

Načelnik gradskog Odeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo istakao je za naš portal da Stari grad mora da odražava posebnost Trebinja i čitave Hercegovine.

Trebinjski vodovod će kao pilot projekat u tom dijelu grada postaviti vodomjere na daljinsko čitanje, dok se “Elektro – Hercegovina” obavezala da cijelu nadzemnu infrastrukturu postavi u podzemne kanale, što će biti urađeno u pripremnim radovima za popločavanje. AD „Komunalno“ radi na čišćenju i rješavanju oborinske kanalizacije, dok će „Telekom“ postaviti optičke vodove koji će kasnije biti iskorišteni za postavljanje video nadzora – rekao je Rikalo za Hercegovina Promo.

Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja

Ovaj dio radova, po potpisanim ugovorima izvodi trebinjska firma „Porobić d.o.o.“, dodaje Rikalo i ističe da je srednjoročnim planom investicija Grada Trebinja definisano da se popločavanje ulica Starog grada izvodi u fazama, a da će finale radova biti uređenje Trga Travunije uz zapadni ulaz u Stari grad.

Zidine Starog grada datiraju iz vremena turske okupacije, a najveći dio bedema koji je opasavao tadašnje gradsko jezgro izgrađen je početkom XVIII vijeka.

Anđelkina kapija u Starom gradu

Stari grad, sa svojom bogatom ugostiteljskom ponudom, vrijednom kulturno-istorijskom zaostavštinom, vjerskim objektima, Muzejom Hercegovine i u novije vrijeme “Anđelkinom kapijom”, prepoznatljivom zbog filma “Ranjeni orao” Zdravka Šotre, nezaobilazna je lokacija za sve turiste, a nema sumnje da će reprezentativni izgled vratiti stari sjaj Starog grada, te uticati na razvoj turizma i ukupne turističke ponude.

 

J.D./B.S. ;  Hercegovina Promo, januar 2018.