Od postavljanja klipa čija je funkcija da ograniči pristup vozila unutar zidina Starog grada u Trebinju prije nekoliko godina, njegova efikasnost nije bila na najvišem nivou.

U Gradskoj upravi odlučeno je da se stane u kraj zloupotrebama u korištenju daljinskih upravljača koji regulišu rad ovog klipa, kao i neodgovornim fizičkim nasrtajima koji rezultiraju mogućnošću da se unutar zidina nađu automobili bez dozvole.

 

– Pravo da automobil parkiraju unutar zidina Starog grada imaju samo oni vlasnici motornih vozila koji imaju garažu ili dvorište u koje može da se uveze automobil, a dobili su dozvolu od Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, kojih je svega šestoro. Ostali stanovnici i pravna lica koja imaju prebivalište, odnosno sjedište u Starom gradu i koji imaju motorna vozila, a nemaju mogućnost parkiranja u okviru Starog grada, mogu pod povlaštenim uslovima kupiti mjesečnu kartu za parkiranje u ulicama u neposrednoj blizini Starog grada – izjavila je Janja Ćapin za Avaz.

Za potrebe snabdijevanja ulaz u Stari grad biće otvoren svakim danom od 7 do 9 sati i od 14 do 16 sati, ali je i u tom periodu zabranjeno zadržavanje i parkiranje vozila na javnim površinama u Starom gradu.

Iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove upozoravaju da će policijski službenici redovno kontrolisati rad i korištenje klipa na ulazu u Stari grad i da će on biti pod video nadzorom.

– Svako lice koje neopravdano zadržava ili zaustavlja motorno vozilo u Starom gradu ili koje nasilno pokuša spustiti ili oštetiti klip biće prekršajno odnosno krivično gonjeno – ističe Ćapin.

Ostaje da se vidi koliko efikasno će policijski službenici riješiti problem vožnje drugih motornih vozila unutar Starog grada, s obzirom da na motocikle ne utiče „klip-barijera“.

Za ulaz u Stari grad u hitnim i opravdanim slučajevima, osim u vrijeme kad je klip otvoren, potrebno je nazvati broj 121. Daljinski upravljač za ulazak u Stari grad imaju i Hitna pomoć, vatrogasci, policija te Gradska administracija.

 

HP / avaz.ba