Za pse lutalice u Trebinju moglo bi se naći trajnije rješenje, ako gradska uprava dobije licencu za izvoz i udomljavanje lutalica u EU.

Grad Trebinje je ušao u ovu proceduru čijim završetkom bi se efikasnije rješio problem odbačenih kućnih ljubimaca na gradskim ulicama.

Načelnica Odjeljenja za stambeno –komunane poslove Janja Ćapin, navodi da je azil za pse samo mesto za privremeni boravak lutalica, dok ne nađu novog vlasnika i dodaje da je u ovoj godini iz trebinjskog azila udomljeno 80 pasa, piše portal Blic.

Ona se nada da će Trebinje u 2018. godini dobiti licencu i slijediti pozitivan primjer Gradiške, gdje je ove godine iz azila udomljeno 700 lutalica u zemlje EU.

U trebinjskom azilu trenutno je 40 pasa, a uz udomljavanje napuštenih ljubimaca Trebinje problem pasa lutalica nastoji da riješi i  strerilizacijom i čipovanjem svakog medicinski obrađenog psa.

Akcija je počela proljetos kroz projekat “Razvoj humane zajednice” koji provodi UNDP i Međunarodni fond za dobrobit životinja u partnerstvu sa gradskom upravom, volonterima udruženja za zaštitu životinja Humana zajednica “Spasi” i veterinarskom ambulantom “Anima Vet”.

Odjeljenje za stambeno–komunalne poslove sa partnerima počinje i promotivnu kampanju za sterilizaciju, da bi vlasnike pasa ohrabrili na ovu mjeru.

Uporedo će se raditi i čipovanje životinja, pošto čip elektronski pohranjuje informacije o psu i na osnovu baze podataka lako je utvrditi čijom se krivicom našao na ulici.

Izvor: Blic