Od marta, kada je osnovan trebinjski Fond solidarnosti uplaćeno je pola miliona KM, čime je pokrenuto 16 različitih programa pomoći koje Trebinjci do sada nisu imali. Novac je uplatilo 105 trebinjskih privrednika. Ovo je rečeno na sastanku privrednika sa gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem i predsjednikom Fonda Mirkom Ćurićem.

 

Petrović je rekao da je ovim novcem pomogunute ili će tek biti pomognute boračke kategorije, djeca koja žive na selu, mladi bračni parovi, pokretanje vlastitog biznisa, poljoprivrednici, ali i treća vantjelesna oplodnja.

Na jučerašnjem sastanku je rečeno i da je zahvaljujući solidarnosti privrednika obavljene i tri vantjelesne oplodnje, od kojih dvije uspešne, a u toku je procedura i za četvrti pokušaj  vantjelesne oplodnje.

Luka Petrović

– Privrednici su među prvima prepoznali značaj Fonda solidarnosti i pomogli da on ima svoju namjenu. Gradska uprava će im se odužiti i imaće prioritet u rješavanju nekih pitanja i problema, gdje im možemo pomoći – poručio je Petrović.

Trebinjski gradonačelnik je rekao da je Fond u proteklom periodu imao i neosnovanih kritika, kako je naveo, neupućenih, ali da su programi koji su pokrenutim novcem iz ovog Fonda dakazali da se ispunjava obećano, sagledavaju problemi i pomaže tamo gdje je to najpotrebnije.

Navedeno je da će zahvaljujući Fondu u Trebinju biti pokrenuta i škola sporta za oko 800  mališana od šest do 10 godina.

Privrednici kažu da je svakom drago kada zna da je nekome pomogao.

U Fond solidarnosti privredni subjekti iz Trebinja, čiji su godišnji prihodi viši od 50 hiljada KM, izdvajaju 0,5 odsto od ukupnog prihoda.

 

Dubravka Čolović

Izvor: Blic