U organizaciji Plivačkog saveza Bosne i Hercegovine  od 09. do 11. marta, na Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu održano je Zimsko državno prvenstvo u plivanju.

Takmičenje je održano u 50-metarskom bazenu, a u toku sva tri dana prvenstva u prijepodnevnom dijelu takmičenja održavale su se kvalifikacione trke dok su se u poslijepodnevnom dijelu takmičenja od 17 časova plivale finalne trke. Učešće je uzelo dvadeset pet klubova iz Bosne i Hercegovine i Republike Srpske sa 372 plivača, od čega je 216 u muškoj i 156 u ženskoj konkurenciji.

Na takmičenju su učestvovala i oba trebinjska plivačka kluba PVK “Leotar” i KVS “Leotar”.

Plivački vaterpolo klub „ Leotar “ predstavljalo je sedam plivača : Miloš Ćeranić, Gojko Janković, Veljko Jovanović, Vuk Varaga, Stevan Zirojević, Helena Jovanović, Nevena Kurtović.

Klub Vodenih Sportova  „Leotar“ na „Otoci“ je predstavljalo pet plivača , Helena Lakić (2005) , Jovan Vukoje (2005), Vuk Danojlić (2003) , Stefan Grubač (2003) i Uroš Kundačina(2000).

Na ovom prvenstvu od članova PVK Leotar posebno se istakla Nevena Kurtović koja je postala prvakinja Bosne i Hercegovine u disciplini 1500 metara slobodno, dok je iz KVS „Leotar“ najuspješniji bio Uroš Kundačina koji je postao vicešampion BiH u juniorskoj kategoriji u disciplinama 100m i 200m prsno.

Uroš ne samo što je postao vicešampion BiH nego na osnovu rezultata iz Sarajeva očekuje poziv za Junoiorsku reprezentaciju BiH za predstojeći četveromeč (takmičenje reprezentacija Srbije , Hrvatske , Slovenije i Bosne i Hercegovine) koji se održava 17. i 18. marta u Beogradu.

U posljepodnevna finala su se iz PVK “Leotar” kvalifikovali Veljko Jovanović u discipli 400 metara mješovito, Miloš Ćeranić u disciplini 400 metara mješovito i Stevan Zirojević u disciplini 50 metara prsno, a većina takmičara ovog kluba je oborila svoje lične rekorde.

Pored Uroša Kundačine odličan nastup plivača KVS “Leotar” na državnom prvenstvu ostvarila je Helena Lakić koja je u svih šest disciplina , koje je plivala, izborila nastup u finalnim trkama. Vuk Danojlić , Stefan Grubač i Jovan Vukoje u gotovo svim svojim nastupima ostvarili su svoja najbolja vremena na 50m bazenu što predstavlja nijhov napredak u rezultatima i trenažnom procesu.

Iz PVK “Leotar” kažu da su njihovi plivači poslije učešća na Republičkom prvenstvu koje se održavalo u Banjaluci, uzeli učešće na Državnom prvenstvu i ostvarili sjajne rezultate, oborivši svoje lične rekorde. Ovo je za njih bilo posljednje takmičenje u zimskoj sezoni, slijedi proljećna sezona u kojoj nas očekuje veliki broj nastupa na međunarodnim takmičenjima.

– Kao trener ovih maldih plivača mogu biti ponosan na njihove rezultate u Sarajevu. Uroš je sa osvojenim vicešampionskim titulama u najužem izboru kandidata za Juniorsku reprezentaciju BiH, Helena iako je u ulaznom kadetskom godištu u svim svojim disciplinama ušla je u finale , stvarno veliki uspjeh , a Vuk , Stefan i Jovan iako nisu „doplivali“ do finala dali su svoj maksimum i ne mogu ništa drugo nego da čestitam svim našim plivačima na rezultatima u Sarajevu – istakao je ovim povodom Veljko Piljević , trener KVS „Leotar“.

 

Izvor: PVK “Leotar” / KVS “Leotar”      

HP, mart 2018.