Требињски пензионери од недавно имају два удружења, једно које ради као Удружење пензионера града Требиња и ново Градско удружење пензионера Требиње.
Оба су смјештена у некадашњој згради жељезничке станице у насељу Ложиона, само на различитим улазима.

Послије низа несугласица када је прољетос истекао четврти мандат председнику Удружења пензионера Требиња Ради Тараилу и након што су његови противници тврдили да избори нису проведени у планираном року, један број дотадашњих чланова пензионерског удружења формирао је иницијативне одборе у мјесним одборима.

Ново пензионерско удружење је регистровано као градско након што је предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ, крајем августа, признао изборе у удружењу на чијем челу је остао Раде Тараило.

Тренутна активност и основни циљ Градског удружења пензионера Требиње је да имају што више чланова, а онда слиједи други корак обезбјеђивање чланарине.

Илија Риђешић истиче да Градско удружење, које предводи има подршку градске управе која је у њима препознала конструктивног партнера за рјешавање проблема пензионерске популације.

– До сада смо из гранта градског буџета добили 35 хиљада КМ и до краја године надамо се још толиком износу, а организовали смо већ двије акције подјеле помоћи којима је било обухваћено 250 пензионера – наводи он. Призанаје да је проблем што новац од чланарине, за коју се сваком пензионеру одбија од једне до два КМ, зависно од висине пензије и даље иде на стару адресу, на рачун удружења у другом дијелу зграде на Ложиони.

– По аутоматизму чланство је, углавном, везано за републичко удружење. Неко је некад упитан хоће ли бити члан, неко и није и тако је годинама. Близу седам хиљада требињских пензионера су чланови тог удружења. Морамо преузету више од половине чланства да би били већинско удружење и да би чланарина ишла нашем удружењу. То није мали новац, годишње се прикупи око 120 хиљада КМ – објашњава Риђешић.

Он очекује да ће до краја године имати више од хиљаду чланова, а посао им отежава процедура да потписану изјаву да не жели више плаћати чланарину републичком удружењу сваки пензионер мора однијети у пословницу Фонда ПИО. Риђешић тврди да по статуту новог требињског пензионерског удружења председник не може имати више од једног мандата или највише два у изузетним случајевима. Каже да планирају да покрену и нове активности за најстарију популацију попут спортских и садржаја за рекреацију, једнодневних излета, којих до сада није било.
Rade TarailoПредсједник Удружења пензионера града Требиња Раде Тараило каже да новоформирано удружење не сматрају партнерима.

– Политичка патија формирала је то удружење. Ми радимо свој посао као нестраначка организација, по природи посла хуманитарна, све по статуту и програму рада. Једино смо легитимно удружење које окупља требињске пензионере – кратко је прокометарисао Тараило.

Најављује да ће коначну оцјену стања у требињским удружењима дати надлежни органи. Његове оптужбе одбацио је Риђешић истичући да никад није био у политичким партијама, али да нема ништа против сарадње са требињском Партијом уједињених пензионера, јер сматра да је пензионерима мјесто у позицији, а не опозицији.

Тарана подржава већину

Предсједник иницијативног одбора новоформираног Градског удружења пензионера у Требињу био је Ђоко Тарана, предсједник требињског ПУП и одборник у Скупштини града, који подржава скупштинску већину.

 

Дубравка Чоловић

Извор: Блиц