Trebinjski penzioneri od nedavno imaju dva udruženja, jedno koje radi kao Udruženje penzionera grada Trebinja i novo Gradsko udruženje penzionera Trebinje.
Oba su smještena u nekadašnjoj zgradi željezničke stanice u naselju Ložiona, samo na različitim ulazima.

Poslije niza nesuglasica kada je proljetos istekao četvrti mandat predsedniku Udruženja penzionera Trebinja Radi Tarailu i nakon što su njegovi protivnici tvrdili da izbori nisu provedeni u planiranom roku, jedan broj dotadašnjih članova penzionerskog udruženja formirao je inicijativne odbore u mjesnim odborima.

Novo penzionersko udruženje je registrovano kao gradsko nakon što je predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj, krajem avgusta, priznao izbore u udruženju na čijem čelu je ostao Rade Tarailo.

Trenutna aktivnost i osnovni cilj Gradskog udruženja penzionera Trebinje je da imaju što više članova, a onda slijedi drugi korak obezbjeđivanje članarine.

Ilija Riđešić ističe da Gradsko udruženje, koje predvodi ima podršku gradske uprave koja je u njima prepoznala konstruktivnog partnera za rješavanje problema penzionerske populacije.

– Do sada smo iz granta gradskog budžeta dobili 35 hiljada KM i do kraja godine nadamo se još tolikom iznosu, a organizovali smo već dvije akcije podjele pomoći kojima je bilo obuhvaćeno 250 penzionera – navodi on. Prizanaje da je problem što novac od članarine, za koju se svakom penzioneru odbija od jedne do dva KM, zavisno od visine penzije i dalje ide na staru adresu, na račun udruženja u drugom dijelu zgrade na Ložioni.

– Po automatizmu članstvo je, uglavnom, vezano za republičko udruženje. Neko je nekad upitan hoće li biti član, neko i nije i tako je godinama. Blizu sedam hiljada trebinjskih penzionera su članovi tog udruženja. Moramo preuzetu više od polovine članstva da bi bili većinsko udruženje i da bi članarina išla našem udruženju. To nije mali novac, godišnje se prikupi oko 120 hiljada KM – objašnjava Riđešić.

On očekuje da će do kraja godine imati više od hiljadu članova, a posao im otežava procedura da potpisanu izjavu da ne želi više plaćati članarinu republičkom udruženju svaki penzioner mora odnijeti u poslovnicu Fonda PIO. Riđešić tvrdi da po statutu novog trebinjskog penzionerskog udruženja predsednik ne može imati više od jednog mandata ili najviše dva u izuzetnim slučajevima. Kaže da planiraju da pokrenu i nove aktivnosti za najstariju populaciju poput sportskih i sadržaja za rekreaciju, jednodnevnih izleta, kojih do sada nije bilo.
Rade TarailoPredsjednik Udruženja penzionera grada Trebinja Rade Tarailo kaže da novoformirano udruženje ne smatraju partnerima.

– Politička patija formirala je to udruženje. Mi radimo svoj posao kao nestranačka organizacija, po prirodi posla humanitarna, sve po statutu i programu rada. Jedino smo legitimno udruženje koje okuplja trebinjske penzionere – kratko je prokometarisao Tarailo.

Najavljuje da će konačnu ocjenu stanja u trebinjskim udruženjima dati nadležni organi. Njegove optužbe odbacio je Riđešić ističući da nikad nije bio u političkim partijama, ali da nema ništa protiv saradnje sa trebinjskom Partijom ujedinjenih penzionera, jer smatra da je penzionerima mjesto u poziciji, a ne opoziciji.

Tarana podržava većinu

Predsjednik inicijativnog odbora novoformiranog Gradskog udruženja penzionera u Trebinju bio je Đoko Tarana, predsjednik trebinjskog PUP i odbornik u Skupštini grada, koji podržava skupštinsku većinu.

 

Dubravka Čolović

Izvor: Blic