Međunarodni pokret za tradiciju uzgoja hrane – „Slow Food“ (Spora hrana) prihvatio je trebinjski paradajz jabučar i zelenu boraniju rogu na listu zaštićenih proizvoda koji treba da se sertifikuju kao zdrava i autohtona tradicionalna hrana trebinjskog kraja.

Gordana Radovanović, lider trebinjske i hercegovačke podružnice „Slow Fooda“, kaže da je u pitanju nastavak ranijeg projekta ovoga pokreta koji je započet još sa zaštitom graha poljaka, sira i kajmaka iz mijeha, hercegovačkog meda, kukuruza šećerca i hercegovačke suve smokve.

„Stalna i najvažnija aktivnost pokreta i jeste identifikovanje i očuvanje lokalnog biodivirziteta hrane, jer se u prirodi sve promijenilo vremenom, a puno toga je štetno uticalo na lokalne proizvode i na sam njihov kvalitet. ‘Slow Food’ se okrenuo zaštiti i ponovnom uspostavljanju proizvodnje starih, dobrih sorti iz različitih podneblja“, kaže Radovanovićeva.

Ona ističe da stare sorte koje su očuvane i koje treba zaštititi imaju prednost zato što zahtijevaju ili nikakvu ili minimalnu zaštitu.

Trebinjski „Slow Food“ je u tom kontekstu, sarađujući s resornim ministarstvom, iznašao način da, pored ranije zaštićenih proizvoda, sertifikuju kao zdravu hranu i paradajz jabučar i boraniju rogu, za koje se zna da njihova sjemena postoje na trebinjskim terenima najmanje oko 200 godina.

Proizvođač boranije roge Olga Vidačić iz Trebinja je potvrdila da je otac njene svekrve, koji je rođen 1912. godine, pričao da je to sjeme naslijedio od svojih roditelja i da, koliko je njemu poznato, potiče još iz starina.

„Tako je i s paradajzom jabučarem, za koji se zna da se od davnina uzgaja u trebinjskom prigradskom naselju Police, a ono što je poznato jeste da su ovi proizvodi mnogo ukusniji od onih, kako ih nazivaju, plastičnih poljoprivrednih kultura“, navodi Radovanovićeva.

Izvor: Nezavsine novine