Представници Туристичке организације Требиња и новинари локалних редакција посјетили су крајем прошле седмице Јахорину и околину у организацији Туристичке организације Источно Сарајево гдје им је представљена богата туристичка најзначајније дестинације зимског туризма Републике Српске. 

Директор Туристичке организације Источно Сарајево Игор Тошић изјавио је да ова посјета представља наставак активности започете потписивањем протокола о сарадњи у априлу ове године у Требињу, када су туристички радници и новинари сарајевско-романијске регије посјетили Херцеговину.

“Са гостима из Требиња обишли смо скијалиште Равна планина гдје се приводе крају радови на гондоли која ће сигурно постати један репрезент по коме ће град Источно Сарајево бити препознатљив, јер ће то бити прва гондола која је направљена на Балкану”, рекао је Тошић.

Игор Тошић, директор ТО Источно Сарајево

Програм је укључивао обилазак Јахорине, Равне Планине и Требевића, као три најзначајнија туристичка ресурса овога подручја, те пријатна дружења која су организована за туристичке раднике и новинаре из Херцеговине.

„Што се тиче Јахорине предстоје озбиљна улагања, уређење стаза, систем вјештачког осњежавања, али не треба заборавити бројне културне манифестације које нам слиједе”, додао је Тошић.
Он је напоменуо и понуду за новогодишње и божићне празника који ће ове године на Јахорини, уз одличан амбијент и скијање, бити обогаћени дочеком 2018. уз наступ регионалне музичке звијезде Жељка Јоксимовића.

Тошић каже да град Источно Сарајево у чијем је саставу и Јахорина представља најпосјећенију дестинацију у Републици Српској, нагласивши да ће заједнички пројекти са Туристичком организацијом Требиња бити настављени, с циљем да туризам, који представља основну грану привреде у та два града, буде додатно унапријеђен.

Директор Туристичке организације Требиња Марко Радић рекао је да заједничке активности двије туристичке организације представљају добар примјер успјешне сарадње која ће сигурно бити настављена кроз различите пројекте.

“Надам се да ћемо остварити заједничке наступе на неким регионалним сајмовима, јер оно што је Требиње у љетном туризму, то је Источно Сарајево у зимском, тако да мислим да можемо направити једну цјелокупну причу на годишњем нивоу, која ће допринијети још већој посјећености наша два града”, закључио је Радић.

Марко Радић, директор ТО Требиње

 

Домаћини су овом приликом напоменули да је скијање захтјеван спорт, али доноси много тога за тијело и дух, а свјеж, риједак и незагађен ваздух су само неки од адута зашто посјетити Јахорину.

Новинарске екипе су посјетиле и Требевић који је идеално мјесто за планинске шетње са пуно сјајних и аутентичних мјеста за предах и уживање, те Равну Планину на којој се одржавају такмичења у алпском скијању нижег ранга Свјетског купа.

„Равна Планина има заказане трке у алпском скијању од 14. до 17. децембра, и једни смо у региону који у децембру организујемо међународне трке. Ради се о систему рангирања гдје се прикупљају бодови за Олимпијаду и Свјетски куп, тако да многи скијаши ову планину високу 1.100 метара виде као прилику за спортски успјех“, објаснио је директор ТО Источног Сарајева.

Пројекат гондоле „Јахорина експрес“ јединствен у региону

Најављен је и такозвани „Ски опенинг“ тј. отварање овогодишње скијашке сезоне које је планирано за 14. децембар, а трајаће три дана. На Јахорини ће тада наступати звијезде попут Мирослава Илића и Џенана Лончаревића, а у мјесецу марту Јахорина ће се прикључити регионалним фестивалским дешавањима у склопу популарног „Егзита“.

За Јахорину и ТО Источно Сарајево је значајан и пројекат Олимпијских игара за младе које се у Сарајеву и Источном Сарајеву одржавају 2019. године и одлична су прилика за додатну сарадњу ова два подручја и унапријеђење квалитета и услова када су зимски спортови у питању.

Дружење новинара из Требиња на Јахорини

Што се тиче броја ноћења, према ријечима ријечима Игора Тошића, она су у сталном порасту, а Јахорина је већ препозната као дестинација која биљежи највећи број долазака у Републици Српској. Током љета остварен је раст од 30% у односу на претходну годину.

У богатој туристичкој понуди која је представљена новинарима из најјужнијег града Српске треба споменути и кућу Цековића, породице која је некад живјела у Сарајеву, и чији је љетниковац занимљиво мјесто за обилазак. Њихов љетниковац сада је туристичка атракција, а планира се отварање винског бара у склопу куће. Предмети који су изложени су антиквитети и врло су ријетки и скупи.

Сарадња туристичких радника Требиња и Источног Сарајева су прави начин како комплементарне средине конкретним акцијама могу унаприједити своју понуду, јер у глобалним туристичким оквирима ради се о дестинацијама које су релативно близу, а свака понаособ је лидер у Републици Српској у својој типској туристичкој понуди

 

ХП, децембар 2017.