Predstavnici Turističke organizacije Trebinja i novinari lokalnih redakcija posjetili su krajem prošle sedmice Jahorinu i okolinu u organizaciji Turističke organizacije Istočno Sarajevo gdje im je predstavljena bogata turistička najznačajnije destinacije zimskog turizma Republike Srpske. 

Direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igor Tošić izjavio je da ova posjeta predstavlja nastavak aktivnosti započete potpisivanjem protokola o saradnji u aprilu ove godine u Trebinju, kada su turistički radnici i novinari sarajevsko-romanijske regije posjetili Hercegovinu.

“Sa gostima iz Trebinja obišli smo skijalište Ravna planina gdje se privode kraju radovi na gondoli koja će sigurno postati jedan reprezent po kome će grad Istočno Sarajevo biti prepoznatljiv, jer će to biti prva gondola koja je napravljena na Balkanu”, rekao je Tošić.

Igor Tošić, direktor TO Istočno Sarajevo

Program je uključivao obilazak Jahorine, Ravne Planine i Trebevića, kao tri najznačajnija turistička resursa ovoga područja, te prijatna druženja koja su organizovana za turističke radnike i novinare iz Hercegovine.

„Što se tiče Jahorine predstoje ozbiljna ulaganja, uređenje staza, sistem vještačkog osnježavanja, ali ne treba zaboraviti brojne kulturne manifestacije koje nam slijede”, dodao je Tošić.
On je napomenuo i ponudu za novogodišnje i božićne praznika koji će ove godine na Jahorini, uz odličan ambijent i skijanje, biti obogaćeni dočekom 2018. uz nastup regionalne muzičke zvijezde Željka Joksimovića.

Tošić kaže da grad Istočno Sarajevo u čijem je sastavu i Jahorina predstavlja najposjećeniju destinaciju u Republici Srpskoj, naglasivši da će zajednički projekti sa Turističkom organizacijom Trebinja biti nastavljeni, s ciljem da turizam, koji predstavlja osnovnu granu privrede u ta dva grada, bude dodatno unaprijeđen.

Direktor Turističke organizacije Trebinja Marko Radić rekao je da zajedničke aktivnosti dvije turističke organizacije predstavljaju dobar primjer uspješne saradnje koja će sigurno biti nastavljena kroz različite projekte.

“Nadam se da ćemo ostvariti zajedničke nastupe na nekim regionalnim sajmovima, jer ono što je Trebinje u ljetnom turizmu, to je Istočno Sarajevo u zimskom, tako da mislim da možemo napraviti jednu cjelokupnu priču na godišnjem nivou, koja će doprinijeti još većoj posjećenosti naša dva grada”, zaključio je Radić.

Marko Radić, direktor TO Trebinje

 

Domaćini su ovom prilikom napomenuli da je skijanje zahtjevan sport, ali donosi mnogo toga za tijelo i duh, a svjež, rijedak i nezagađen vazduh su samo neki od aduta zašto posjetiti Jahorinu.

Novinarske ekipe su posjetile i Trebević koji je idealno mjesto za planinske šetnje sa puno sjajnih i autentičnih mjesta za predah i uživanje, te Ravnu Planinu na kojoj se održavaju takmičenja u alpskom skijanju nižeg ranga Svjetskog kupa.

„Ravna Planina ima zakazane trke u alpskom skijanju od 14. do 17. decembra, i jedni smo u regionu koji u decembru organizujemo međunarodne trke. Radi se o sistemu rangiranja gdje se prikupljaju bodovi za Olimpijadu i Svjetski kup, tako da mnogi skijaši ovu planinu visoku 1.100 metara vide kao priliku za sportski uspjeh“, objasnio je direktor TO Istočnog Sarajeva.

Projekat gondole „Jahorina ekspres“ jedinstven u regionu

Najavljen je i takozvani „Ski opening“ tj. otvaranje ovogodišnje skijaške sezone koje je planirano za 14. decembar, a trajaće tri dana. Na Jahorini će tada nastupati zvijezde poput Miroslava Ilića i Dženana Lončarevića, a u mjesecu martu Jahorina će se priključiti regionalnim festivalskim dešavanjima u sklopu popularnog „Egzita“.

Za Jahorinu i TO Istočno Sarajevo je značajan i projekat Olimpijskih igara za mlade koje se u Sarajevu i Istočnom Sarajevu održavaju 2019. godine i odlična su prilika za dodatnu saradnju ova dva područja i unaprijeđenje kvaliteta i uslova kada su zimski sportovi u pitanju.

Druženje novinara iz Trebinja na Jahorini

Što se tiče broja noćenja, prema riječima riječima Igora Tošića, ona su u stalnom porastu, a Jahorina je već prepoznata kao destinacija koja bilježi najveći broj dolazaka u Republici Srpskoj. Tokom ljeta ostvaren je rast od 30% u odnosu na prethodnu godinu.

U bogatoj turističkoj ponudi koja je predstavljena novinarima iz najjužnijeg grada Srpske treba spomenuti i kuću Cekovića, porodice koja je nekad živjela u Sarajevu, i čiji je ljetnikovac zanimljivo mjesto za obilazak. Njihov ljetnikovac sada je turistička atrakcija, a planira se otvaranje vinskog bara u sklopu kuće. Predmeti koji su izloženi su antikviteti i vrlo su rijetki i skupi.

Saradnja turističkih radnika Trebinja i Istočnog Sarajeva su pravi način kako komplementarne sredine konkretnim akcijama mogu unaprijediti svoju ponudu, jer u globalnim turističkim okvirima radi se o destinacijama koje su relativno blizu, a svaka ponaosob je lider u Republici Srpskoj u svojoj tipskoj turističkoj ponudi

 

HP, decembar 2017.