Mali šampioni Hercegovine, FK LeoStars, su i ovaj put pokazali zašto su se našli na završnoj smotri državnog takmičenja za uzraste U-8 i U-10.

Nakon osvajanja regionalnog takmičenja, ove dvije generacije su se plasirale na finalni turnir koji je održan u Sarajevu 14. i 15.04.

Učestvovalo je 30 ekipa u pet generacija i šest regija iz BiH. Najmlađi takmičari ovog mladog i perspektivnog kluba, impresionirani svojim prvim putovanjem autobusom, spavanjem u hotelu visoke kategorije i činjenice da se nešto veliko događa oko njih, prvog dana takmičenja, pomalo uplašeni ne bilježe očekivane rezultate, ali već sljedeći dan na završnim utakmicama se bude i pokazuju zašto su tu. Sa dvije pobjede i neriješenim ishodom zauzimaju 3.mjesto u finalu DFA lige BiH.

Starija generacija U-10, već iskusnija za prošlogodisnje finale i 3. mjesto u sezoni 2016/17, krece ofanzivno od početka i sa 3 pobjede i neriješenim rezultatom ih je čekala posljednja utakmica, koja je igrom slučaja odlučivala pobjednika cjelokupnog takmičenja.

Sa istim brojem bodova i gol razlikom se ušlo u utakmicu. Poveo je LeoStars preko Milićevića iz slobodnog udarca i promašena tri “zicera”, stigla je kazna, kao nepisano fudbalsko pravilo kroz primljen gol iz “karambola”. Pristupilo se izvođenju penala u kojem nakon dvije serije LeoStars ima priliku da odluči pobjednika, međutim trema je učinila svoje i penal serija je nastavljena u kojoj SF Dar iz Sarajeva u devetoj seriji rješava pitanje pobjednika DFA lige za sezonu 2017/18.

LeoStarsu je na kraju pripalo drugo mjesto.

Igor Joksimović predsjednik LeoStarsa izjavio je ovom prilikom:

“Prije svega bih se zahvalio organizatorima na izuzetnoj organizaciji završnog turnira DFA lige BiH, a onda veliku čestitku mojim dječacima na igri, borbenosti i zalaganju na terenu. Pokazali su da su u vrhu dječijeg fudbala u BiH i da na pravi način promovišu svoj klub LeoStars, Trebinje i Hercegovinu. Nastavićemo vrijedno raditi kao do sada i truditi se da iz godine u godinu napredujemo i pružamo još bolje igre i rezultate, nadajući se nekim novim budućim fudbalskim zvijezdama sa ovog podneblja. Još bih iskoristio priliku da se zahvalim roditeljima na punoj podršci”, istakao je Joksimović.

 

Srećko Š. / HP, april 2018.