Udruženje inovatora istočne Hercegovine najuspješnije je u Republici Srpskoj, ali bez obzira na brojne inovacije i priznanja nema nikakve finansijske pomoći, rekli su večeras u Trebinju predstavnici ovog udruženja.
Predsjednik Udruženja Borko Babalj istakao je da se ne isplati biti inovator, ali da se entuzijasti okupljeni u ovom društvu ne predaju i da iz godine u godinu postižu zapažene rezultate i nadaju se da će neko prepoznati njihov trud i rad.

Bez obzira što imamo veliki broj inovacija, međunarodna i domaća priznanja, prepušteni smo sami sebi„, rekao je Babalj, dodajući da nema nikakve koristi od inovacije ako ne bude proizvedena.

Inovatori su večeras u trebinjskom Kulturnom centru organizovali prezentaciju i izložbu radova povodom 10 godina od osnivanja Udruženja čiji je cilj, kako kažu, bio da pokažu inovacije i da ukažu da je najmanje pet od njih spremno za masovnu proizvodnju.

Član Udruženja inovatora istočne Hercegovine Živko Drapić prezentovao je letjelicu koju će izložiti na sajmu inovacija u Banjaluci, a koja ima višestruku namjenu.

Posebnu pažnju izazvala je inovacija učenika Tehničke škole iz Trebinja koji su predstavili panel za solarnu energiju za koji su prošle godine u Banjaluci osvojili prvo mjesto u konkurenciji više od 400 škola iz šest država.

Panel su radili učenici trećeg i četvrtog razreda uz pomoć mentora, profesora mašinske grupe predmeta Radoslava Dujanovića.

Karakteristika ovog izuma je što se bez ikakvih troškova uz sunčevu energiju mogu zagrijati velike količine vode potrebne za domaćinstvo, a svoju primjenu može naći i u plastenicima, ali i sušarama duvana, te na tuš-kabinama na moru da bi kupači neprestano imali toplu vodu.

Članovi Udruženja inovatora istočne Hercegovine osvojili su više od 65 internacionalnih priznanja na najznačajnijim sajmovima inovacija u svijetu.

Dragan Pokrajac iz Saveza inovatora Republike Srpske uručio je Udruženju inovatora istočne Hercegovine Plaketu za poseban doprinos razvoju inovatorstva u Republici Srpskoj.

 

Izvor: Srna