Na lokaciji stare željezničke stanice, u trebinjskom naselju Ložiona, započeli su radovi na preuređenju koji će rezultirati sa više novih urbanističkih rješenja.

Popularni trebinjski „Ćiro“, lokomotiva voza pruge uskog kolosjeka, promjeniće svoju dosadašnju poziciju i zasijati u punom sjaju. Sa sadašnje pozicije „Ćiro“ se seli na nekadašnju trasu željezničke pruge odakle će ovaj svojevrsni spomenik prošlim vremenima biti još vidljiviji. Planirana je montaža šina na koje će biti postavljena lokomotiva, te njeno farbanje, saznaje naš portal od izvora bliskih Gradskoj administraciji Trebinja.

Aktuelni radovi u naselju Ložiona

Pruga uskog kolosjeka Hum – Trebinje izgrađena je 1901. godine, a 30 godina kasnije otvorena je i pruga Trebinje – Bileća.

Panorama Trebinja sa pogledom na željezničku stanicu / Foto: zeljeznice.in.rs

Modernizacijom željezničkog saobraćaja u bivšoj SFR Jugoslaviji Trebinje i istočna Hercegovina ostali su bez ovog saobraćajnog sredstva kada je 1. juna 1976. godine ukinuta pruga Hum – Trebinje – Bileća.

Otvaranje željezničke stanice u Trebinju 1901. godine / Foto: zeljeznice.in.rs

U sklopu preuređenja lokacije stare željezničke stanice na Ložioni planirano je i postavljanje specijalne podloge na košarkaško igralište u neposrednoj blizini, a sama zgrada stare željezničke stanice trebala bi da dobije nove sadržaje.

 

HP, avgust 2018.